Hogyan birkózzunk meg az internetes biztonsági kihívásokkal az otthonunkban?

2021. február 03. 14:05

Otthonunkban az okos eszközök nagyban segíthetik mindennapjainkat. A Wi-Fi-alapú eszközök szolgáltatásaival elkészíthetjük reggelente a kávénkat, mikor felébredünk, vagy előmelegíthetjük a sütőt a vacsorához, mire hazaérünk. Ezek olyan kényelmi funkciók, melyek hatékonyabbá tehetik napjainkat, azonban nem szabad elfelejteni, hogy minden ilyen okos eszköz egyben egy adatgyűjtő is.

2021. február 03. 14:05
null

Tehát ha nem szeretnénk, hogy mások megismerjék a napi rutinunk minden részletét, akkor bizony be kell vetnünk bizonyos biztonsági intézkedéseket!

Manapság egyre több háztartásban találkozhatunk internethez csatlakoztatott modern eszközökkel, melyek az otthoni hálózathoz vannak hozzárendelve és ahhoz teljeskörű hozzáférést biztosítanak. Ez viszont egy újfajta lehetőséget kínál a betörésekhez, mely során csak a hozzáférési pontokat kell megtalálnia a támadónak, és máris bejutott a rendszerbe. Ezért mindenekelőtt a legfontosabb, hogy megismerjük, hogyan védjük ki ezeket a támadási pontokat.

Praktikus tippek okos otthon felhasználóknak

Az egyik legmegbízhatóbb védelmi módszer az aktualizált alkalmazások használata, mivel a frissítések általában biztonsági fejlesztéseket is tartalmaznak. Ezért mindig gondoskodjon róla, hogy az eszközei naprakészek legyenek, valamint, ha a készülék támogatja, akkor engedélyezze az automatikus frissítést is. Tehát az otthoni internetbiztonsági megoldásokat előtérbe kell helyezni, ha teljeskörű védelmet szeretnénk elérni.

Egyéb megfontolandó tippek:

  • Különítse el eszközeit a nyilvános hálózatoktól.
  • Figyelje a hálózati forgalmat és ismerje meg eszközeinek szokásos működését, így ki tudja szűrni a szokatlan cselekvéseket.
  • Kapcsolja ki azokat a funkciókat, melyeket nem használ és hozzon létre egy tűzfalat, amely csak az egyes portok forgalmát szabályozza.
  • Az eszközök telepítésekor ne használjon alapértelmezett, könnyen kitalálható jelszavakat, valamint személyazonosításra alkalmas információkat, különösen a router telepítésekor.
  • Használjon szokatlan és biztos jelszavakat a különböző fiókjaihoz.
  • Soha ne kattintson ismeretlen forrásokból származó linkekre vagy csatolmányokra, még akkor sem, ha barátok, vagy családtagok küldték, de megkérdőjelezhetőnek tűnnek.
  • Fontos tudni, hogy ha bármely eszköze vírusos lesz, az megtámadhatja a hálózatra kapcsolt többi eszközt is.

Tehát elmondható, hogy mint bárhol máshol, az otthoni hálózaton is megfelelően kell gondoskodnunk az eszközeink védelméről és körültekintően kell eljárnunk a saját internetes rutinjainkkal kapcsolatban.

Az egyre intelligensebb eszközök és egyre jobban összekapcsolt rendszerek következtében pedig várható lesz – sajnos - a kiberbűnözők számának a növekedése is, akiknek egyre több lehetősége lesz az otthoni hálózatokba betörni.

A technológia fejlődése megváltoztatta életünk minden szegletét, még a legalapvetőbb otthoni eszközöket is. Azonban ahhoz, hogy ezt lehetővé tegyük, használnunk kell az internet és az automatizálás erejét, mellyel együtt azonban fokozottan kitesszük magunkat a kibertámadások veszélyének.

A fent említett gyakorlati óvintézkedéseket betartva csökkentheti a kockázatot és nem kell attól tartania, hogy kibertámadás áldozata lesz.

Forrás: https://roboticsandautomationnews.com/2021/02/01/how-to-handle-internet-security-challenges-at-home/40112/
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!