Forgalomba helyezhetik az első repülő mentőautókat

2021. február 21. 21:06

Repülő mentőautókat, úgynevezett Hatzolah Air járműveket vezethetnek be a forgalomba, melyek célja, hogy a zsúfolt városi utcák felett - forgalommentesen repülve - minél hamarabb odaérjenek a baleset helyszínére.

2021. február 21. 21:06
null

A járművek elsődlegesen az ortodox zsidó közösségeket fogják szolgálni a világ minden táján, és múlt héten már meg is rendelték az első négy szállító eszközt Brooklynban, melyeket az Urban Aeronautics, izraeli repülőgép-fejlesztő társaság gyártott.

A futurisztikus járművet forradalmi repülőgépként tartják számon, ugyanis képes a függőleges le- és felszállásra. Továbbá egyedülálló méretével, külső szárnyaival és rotorjaival szinte bárhol, bármilyen körülmények között irányítható. A gép az innovatív aerodinamikai technológiának köszönhetően mind stabilitás, sebesség, biztonság és fenntarthatóság szempontjából is kiemelkedő teljesítményű, ezen kívül könnyű irányítani és kevésbé zajszennyező, mint társai. 

A repülő autó prototípusával már több mint 300 sikeres repülési tesztet hajtottak végre, így a szükséges lépések után készen is állnak a további példányok gyártására.

A gépezet nem csak technológiai szemmel figyelemreméltó, hanem az orvosi segítségnyújtás és életmentés idejét is drasztikusan lerövidítheti azzal, hogy pillanatok alatt a baleset helyszínére érhet.

New Yorkban jelenleg 16, egymástól független társaság működik Hatzolah néven, melyek a jövőben ezeket a gépeket üzemeltetni fogják. A tagok egységes láncként, azonos néven üzemelnek, és mindegyik az állami Egészségügyi Minisztérium fennhatósága alá tartozik. A járműveket pedig az igényekhez mérten, de a kritériumoknak megfelelően fogják kialakítani. A fedélzeten helyet fog kapni egy pilóta, két egészségügyi dolgozó, egy beteg és egy kísérője, valamint egy életmentő berendezés.

A repülő mentőautók működésénél az kérdéses pont lesz, hogy a légi teret hogyan osztják meg, ugyanis a Szövetségi Légiközlekedési Hatóság által New York légtere szabályozva van. Azonban az egészségügyi weboldalon található dokumentum szerint orvosi repülőgépek abban az esetben használhatóak, ha ez gyorsabbá teszi a beteg kórházba szállítását, illetve, ha az képes eszközeivel a beteg ellátására, és állapotának javítására. 

Eli Rowe, a Hatzolah Air elnöke így nyilatkozott:

„A Hatzolah küldetése mindig is az volt, hogy ellássuk a betegeket, és ezzel a modern járművel akár több ezer életet is képesek vagyunk megmenteni.”

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!