Áttörés születhet a gyulladásos bélbetegségek kezelésében

2021. február 17. 15:05

A gyulladásos krónikus bélbetegségek (IBD-k) közé tartozik a fekélyes vastagbélgyulladás és a Cronh betegség is. A kutatások ellenére kiváltó okaik még nem ismertek és ez idáig a hatékony kezelési lehetőségek is korlátozottak voltak.

2021. február 17. 15:05
null

Most azonban a KU Leuven és a Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói megtalálhatták a módját, a test természetes szövetjavító rendszerének potenciális „bekapcsolására”.

A betegség kapcsán a bél gyulladásos állapotáról beszélünk, ez egy krónikus folyamat, tehát nem gyógyítható, azonban a terápiás lehetőségeknek köszönhetően a tünetek enyhíthetőek.

Az autoimmun betegség során a szervezet immunrendszere tévesen kezdi megtámadni a beleket és más egészséges szöveteket, fájdalmat, fekélyt, vérzést és más gyomor-bélrendszeri tüneteket okozva.

A korábbi tanulmányok immunterápiát próbáltak alkalmazni a „túlbuzgó” válasz kiigazítására, vagy a bakteriális sejteket célozták meg, annak megakadályozására, hogy eleve elindítsák az immunrendszer működését. Az állapot kezelése bonyolult, mivel, ha az immunválasz célzott, akkor a gyulladás csökkenthető, de a szövet károsodása maradandó.

A tanulmányban a kutatók az immunsejtek egy típusára, az úgynevezett makrofágokra (a fehérvérsejtek egy csoportja) összpontosítottak, hogy a folyamatban betöltött szerepüket vizsgálják. A sejtekről tudni lehet, hogy képesek azonosítani és elpusztítani a kórokozókat, irányítják a gyulladásos reakciókat és segítenek a sérült szövetek helyreállításában. Az IBD tekintetében a makrofágok a folyamat elindításában vesznek részt, de úgy tűnik, hogy a fellángolás után segítik a szövetek regenerálódását is.

A makrofágokról ismert, hogy azonosítják és elpusztítják a kórokozókat, például a baktériumokat, irányítják a gyulladásos reakciókat és segítenek a sérült szövetek helyreállításában. A sejtek elsősorban az IBD elindításában vesznek részt, de úgy tűnik, hogy képesek a szövetek helyreállítására is a fellángolás után.

A kutatócsoport megvizsgálta az IBD-s betegek beleiben található makrofágokat, és úgy találták, hogy egy bizonyos alcsoportjában bekövetkezett változások a betegség különböző stádiumaihoz kapcsolódnak. Egyes makrofágok érzékenyek a prosztaglandin E2 (PGE2) nevű hírvivő molekulára, amely szerepet játszik a sérült szövetek helyreállításában.

„Ha a vizsgált személy akut betegséggel küzdött, akkor kevesebb volt, ezekből a hasznos sejtekből, és ha remisszióba kerültek, akkor a makrofágok mennyisége nőtt" – mondja Gianluca Matteoli professzor, a tanulmány vezető szerzője. 

Az egereken végzett vizsgálatok során beigazolódott, hogy a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő állatoknak kevesebb volt a PGE2-érzékeny makrofágja, mint az egészséges kontroll csoportnak. Amikor a kutatók megemelték a PGE2 szintjét, ezek a makrofágok olyan anyagok felszabadításával reagáltak, amelyek javították a szövetek helyreállítását.

Az inverz teszteléséhez a kutatók úgy tervezték meg a makrofágokat, hogy azok képtelenek legyenek reagálni a PGE2-re így, a szövetek regenerációja lelassult. Azonban fontos megjegyezni, hogy újra lehet indítani az adott fehérvérjsejteket.

Az Egyetem tervei szerint Matteoli és kollégája, Seung Hyeok Seok professzor megvizsgálják, hogy az emberi makrofágok ugyanígy működnek-e, ami végső soron új terápiákhoz vezethet az IBD kezelésében.

"Szeretnénk megismerni más tényezőket is, amelyek megszakítják azt a kapcsolót, amely a makrofágokat gyulladásos sejtekből, nem gyulladásos sejtekké változtat. Ezután a Seok professzor által kifejlesztett liposzóma technológiával felhasználhatjuk a makrofágok megcélzására, és így nagyon pontos gyógyszereket állíthatunk elő" - mondta Matteoli.

„Magyarországon közel 45 ezer ember él együtt az IBD (Inflammatory Bowel Disease, magyarul gyulladásos bélbetegségek) nevű gyógyíthatatlan kórral, amely a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa összefoglaló neve. Ezek a betegségek olyan általános tünetekkel járnak, melyek alapján eleinte nehezen elkülöníthetőek egyéb tápcsatornai panaszoktól” – olvasható a WEBBeteg.hu honlapján.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anna bolena
2021. március 02. 01:33
Aki olyan szerencsés, h nem ismeri ezt a betegséget, nyugodtan viccelődhet.
Akitlosz
2021. február 18. 21:59
Hétfejű sárkány is születhet. Háromfejű apától.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!