2021-ben tovább száguld a digitális fizetési szektor térhódítása

2021. február 16. 09:42

A 2020-as év mindenki számára teljesen más volt, mint az eddigi évek, azonban voltak olyan kiemelkedő történések is, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. Ilyen volt például az, hogy Indiában egyre hangsúlyosabb lépéseket tettek a demonetizáció érdekében, mellyel egyre nagyobb teret engedtek a digitális fizetési lehetőségek gyors terjeszkedésének. Ez ugyanis egy olyan iparág, amely a járvány miatti lezárásokból és az érintésmentes világban is képes volt fejlődni és profitot termelni.

2021. február 16. 09:42
null

A gyors átállás sikerének okai

India 2016-ban tette meg az első lépéseket a demonetizációs politikájában, amellyel elég nagy port kavart a világban. Ez már akkor ösztönözte az újabb és hatékonyabb fizetési módok iránti igényt, azóta pedig csillagászati mértékben fejlődött ez a szektor. A sikerességhez az a kormányrendelet is hozzájárult, miszerint a digitális fizetések során a kereskedői diszkontráta értéke nulla, így érthetően rövid idő alatt sokan átálltak erre a modern módszerre.

Azonban nem csak a fizetésekről van szó ebben a kérdéskörben, hanem olyan makrogazdasági tényezőkről is, mint például a GST (goods and services tax – forgalmi adó) bevezetése, mely katalizátorként hatott a kiskereskedők átállására. Tehát elmondható, hogy míg néhány éve elképzelhetetlen lett volna a digitális fizetés, addig ma már – az indiai kormány hatalmas erőfeszítéseinek köszönhetően – a formális pénzügyek meghatározó részévé vált.

Míg a hagyományos módszerek során csak meghatározott eszközökkel mérhetjük fel az üzleti hatékonyságunkat, addig a Fintech rendszereken keresztül számos új és kreatív üzleti modellt alkalmazhatunk.

Az akvizíciós stratégia és a járvány következményei pedig tökéletes receptnek bizonyultak ahhoz, hogy egyre több nagyvállalat vezesse be a digitális fizetést elsődleges megoldásként. A növekedés pedig számokban is kimutatható – arányos V-alakban nőtt a rendszerhez csatlakozott vállalatok száma, így mondhatni, 2020-ban nem unatkozott senki ebben a szektorban.

2021-ben az alábbi konszolidációs és innovációs lépések lesznek középpontban a fizetési szektorban:

  • a várható kereslet megélénkül majd, így az infrastrukturális fejlesztések kulcsfontosságúak lesznek
  • új és innovatív fizetési lehetőségek bevezetése, például a „Vásárolj most – fizess később” felhívás 
  • a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak egyaránt kínált, határokon átívelő fizetési lehetőségek bevezetése, mely során új termékekre helyeződhet a fókusz
  • a WhatsApp bevezetése Indiában egy újabb hullámot indíthat a digitális fizetésekben
  • az új fiskális, hitelalapú fizetési lehetőségek rá fognak világítani a moratórium gyenge pontjaira

Ezekből is látszik, hogy a 2021-es évben számtalan új és innovatív lehetőséggel fog bővülni a világ, mely a mobilitást, és a kereskedelmet segítik elő a fizetések egyszerűsítésével.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!