Tajvan gazdasága nagyon jól jöhet ki az amerikai-kínai kereskedelmi háborúból

2020. december 17. 17:01

Tajvan gazdasága komolyan növekedhet 2021-ben a globális visszaesést követően, mivel a high-tech eszközök iránti kereslet óriásivá vált a két nagyhatalom között folyó vámháborúban, illetve a koronavírus alatt egyre elterjedtebbé vált otthoni munkavégzés miatt. Mindenki laptopot importál, ez pedig jót tesz az országnak.

2020. december 17. 17:01
null
Takács Zsolt

Az ország gazdasága 2020-ban 2,54 százalékkal nőhet, míg a következő évben a bővülés 3,83 százalékos lehet. Az ország nagymértékben exportálhat fogyasztóknak szánt elektronikai cikkeket, amelyekre nagyon megnőtt a kereslet az elmúlt időszakban.

A belföldi termelés folyamatosan erősödik a félvezető-szektorban történő nagy beruházásoknak köszönhetően, amelyek együttesen támogatják Tajvan gazdaságát. Az ország exportja rekordot döntött novemberben, amikor a kifelé irányuló kereskedelem elérte a 32 milliárd dollárt, amely

12 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A kormány előrejelzése megegyezik a nemzetközi közgazdászok várakozásaival.

A DBS Bank 4,2 százalékos, míg a Nemzetközi Valutaalap 3,2 százalékos növekedéssel számol 2021-re. Brady Wang, a Counterpoint Research elemzője szerint ugyanakkor

a vakcina után is sok időre lesz szükség, amíg visszaáll a normális élet.

A fogyasztók egyre több elektronikai eszközt vásárolnak, mert ezzel kompenzálják azt, hogy nem tudják másra elkölteni a pénzüket – tette hozzá Wang, aki szerint az 5G mobiltelefonok terjedése még magasabb szintre emelheti Tajvan exportját.

Az országban viszonylag kevés koronavírus esetet regisztráltak és a legfontosabb ágazatokban egyetlen napra sem állt le a termelés. Ennek köszönhetően a legtöbb tech cég nagyon derűlátóan gondol a jövőre. A turizmus az ország GDP-jének csak öt százalékát tette ki 2018-ban, míg a feldolgozóipar az egész gazdaság 31 százalékát.

Rengeteg tajvani cég helyezi vissza székhelyét Kínából a kereskedelmi háború miatt, amelyből Tajvan gazdasága profitálni tudott. Január óta 23 vállalat döntötte el, hogy országon belül fog terjeszkedni.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!