Kínának lényegtelen volt az amerikai elnökválasztás kimenetele

2020. december 02. 11:21

Liu Shangxi világhírű közgazdász szerint Kína nem foghatja vissza gazdaságélénkítő programjait, mivel továbbra is biztosítani kell a gazdasági fellendülést. Fontos, hogy Pekingben rendezzék az óriási önkormányzati adósságot és a kereskedelmi háború enyhítése miatt fel kell venni a kapcsolatot a Biden-adminisztrációval – hangsúlyozta Shangxi, aki szerint a Biden-adminisztrációval ugyanakkor csak a módszerek és taktika változik meg a kereskedelmi háborúban.

2020. december 02. 11:21
null
Takács Zsolt

Azzal magyarázta Shangxi a mentőcsomagok fontosságát, hogy a globális gazdaság továbbra is bizonytalan és a fellendülés üteme is megakadhat.

A támogatások megszüntetése a gyors sikert kockáztatná,

ezért ezeket fenn kell tartani – hangsúlyozta a szakértő.

A kínai döntéshozók csökkenteni szeretnék az ország függését a külső gazdasági hatásoktól és egy olyan kettős növekedési modellre akarnak átállni, amely a belföldi forgalmat támogatja nagyobb mértékben, de a külföldire is épít.

A közgazdász azt javasolta a kínai kormány számára, hogy minél előbb vegyék fel a kapcsolatot Joe Bidennel annak érdekében, hogy csökkenteni tudják a két ország között kereskedelmi feszültséget és javítsanak a nemzetközi kereskedelmi forgalmon.

Shangxi szerint hosszú távon nem lehetnek nagy elvárásai a kínai kormánynak, mivel

egyfajta konszenzus alakult ki az Egyesült Államokban Kína ellen.

Trump és Biden között az egyetlen különbség szerinte a taktika és a módszer lesz.

A kínai döntéshozók jó helyzetbe kerültek, mivel előreláthatólag a G20 országok közül egyedül Kína tud növekedést elérni 2020-ban.

Lou Jiwei volt pénzügyminiszter elmondta, hogy Kínának tanulmányoznia kell azt, hogy miként szüntetik meg a támogatásokat anélkül, hogy felrobbanjon az adósságlufi. Liu elmondta, hogy a kínai gazdaság csak 0,7 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában és a fellendülés üteme is gyenge volt.

A vállalkozásoknak több időre van szükségük, hogy kezelni tudják az őket ért sokkot.

Shaun Roache közgazdász szerint meg kell várni azt, hogyan működik majd a remények szerint önfenntartó, külföldi függést csökkentő gazdasági modell.

A kormány közel 1,3 billió dollár értékű mentőcsomaggal vette fel a harcot a koronavírus ellen, amelynek következtében rekord magasságba nőtt a deficit, elérve a GDP 3,6 százalékát. A kormány 1 billió jüan értékű kötvényt bocsátott ki, hogy segítse az önkormányzatokat az infrastruktúra projektek finanszírozásában.

Az év első tíz hónapjában az állami bevételek 15,9 billió jüannal csökkentek, ami 5,5 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Shangxi szerint az egyre nehezebb pénzügyi helyzet ellenére van még mozgástér további gazdaságélénkítésre.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!