Japán gazdaságának évekre van szüksége, hogy elérje a vírus előtti szintet

2020. december 23. 11:52

Japán gazdaságának zsugorodása kisebb lesz, mint azt korábban várták, de 2022 előtt nem fog visszatérni a vírus előtti szintre a közgazdászok szerint.

2020. december 23. 11:52
null
Takács Zsolt

A világ harmadik legnagyobb gazdasága valószínűleg 5,3 százalékkal csökkent a márciusban végződő üzleti évben. A korábbi előrejelzés még 5,6 százalékos csökkenést mutatott. A javítást az eredményezte, hogy július és szeptember között éves bázison 22,9 százalékkal bővült a gazdaság a fogyasztás és a tőkekiadások erősödése miatt.

Japán bejelentett egy 708 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagot is.

Harumi Taguchu, az IHS Markit közgazdásza szerint az ország gazdaságának fellendülése felgyorsulhat a külföldi kereslet élénkülésének és a mentőcsomagnak köszönhetően.

Az elemzők 3,4 százalékos növekedésre számítanak a következő pénzügyi évben, ami változatlan az előző becsléshez képest. 40 közgazdászból csak hat számít arra, hogy a következő pénzügyi évben az ország gazdasága eléri a vírus előtti szintet. 15 közgazdász a 2022-es, 19 pedig a 2023-as pénzügyi évre teszi ezt az eseményt. Hiroaki Mutou, a Sumitomo közgazdásza szerint a szigetország gazdasági fellendülésének üteme gyengébb, mint a többi iparosodott országé.

Az alapvető fogyasztói árak 0,5 százalékkal eshetnek ebben a pénzügyi évben, a következőben pedig 0,2 százalékkal emelkedhetnek. Izuru Kato, a Totan Research vezető közgazdásza szerint a jegybank kiterjesztheti hitelkönnyítő intézkedéseit.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!