Kettős recesszió is kialakulhat az Egyesült Államokban

2020. december 17. 17:08

Az Egyesült Államokban kettős recesszió is kialakulhat, ha a Kongresszus nem fogad el egy gazdaságmentő csomagot még az év vége előtt.

2020. december 17. 17:08
null
Takács Zsolt

Az S&P közgazdászai szerint ha a drasztikusan növekvő fertőzésszám ellenére sem fogadnak el egy mentőcsomagot az amerikai döntéshozók, akkor a GDP két egymást követő negyedévben is zsugorodhat, amely azt is jelenteni, hogy

a teljes talpraállás nem történhetne meg 2022 második feléig.

Az S&P már júniusban elmondta, hogy nincs olyan eshetőség, hogy ne legyen szükség egy újabb ösztönző csomagra – mondta Beth Ann Bovino, az S&P vezető közgazdásza. Bovino szerint a gazdaság 2,3 százalékkal csökkenhet 2020 utolsó negyedévében, amellyel az egész éves zsugorodás eléri a 3,9 százalékot, de a gazdasági helyzet súlyosbodhat a szakértő szerint, ha a Kongresszus nem fogadja el az egybillió dolláros ösztönző csomagot, amelyet a két nagy párt képviselői közösen dolgoztak ki. Ezt a tervezetet még egyik párt sem fogadta el eddig.

A mentőcsomagtervezet 300 milliárd dollárral támogatná a kisvállalkozásokat, 240 milliárdhoz jutnának az állami kormányzatok és önkormányzatok, valamint 180 milliárd dollárral bővítenék a munkanélküli segélyrendszert, amely heti 300 dolláros extra támogatást adna a rászorulóknak.

Ezenfelül 16 milliárd jutna a vakcina szétosztására, tesztelésre és kontaktkutatásra, 82 milliárd oktatásra és 45 milliárd közlekedésre. A legégetőbb kérdés a munkanélküliek helyzete, mivel több mint 12 millió ember veszítheti el jövedelmét karácsony után, amikor lejárnak a különböző munkanélküli programok.

(Borítókép: MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
turáni sólyom
2020. december 17. 22:08
Sebaj, majd a Bidé megoldja! Értelmes, gyors gondolkodású, munkamániás közgazdász zseni... Legfeljebb besegít neki Kamela a feka kurva! Nekik ez egy kis piti ujjgyakorlat lesz.... Kivárjuk!
Royce2.0
2020. december 17. 19:53
Plusz a niggerkomcsi forradalom. A Zusának kicsengettek vala...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!