A vakcina már az év elejére elhozza Indiának a kilábalást

2020. december 02. 10:11

Visszafogott tempóval, de az év elején talpra állhat India gazdasága – derül ki a Reuters által elvégzett, 50 közgazdászt megkérdező kutatásból. A javított növekedési elvárások a hatékony vakcina hírének köszönhetők.

2020. december 02. 10:11
null
Takács Zsolt

A vakcinahírekre az indiai tőzsde rekord magasságba emelkedett, valamint a kereslet is tovább erősödött az országban, ami optimizmusra ad okot.

A válaszadók majdnem kétharmada a vakcina miatt javította előrejelzését.

Upasana Chachra, a Morgan Stanley vezető közgazdásza szerint a fellendülés erősödhet a gazdasági aktivitás normalizálódása és a vírus ellenőrzés alá vonása miatt. Chachra szerint a vakcina megjelenése nagyon lecsökkenti a gazdasági kockázatokat.

A kutatás szerint a július-szeptember közötti időszakban 8,8, míg október-december között 3 százalékkal zsugorodhat az ország gazdasága. Az előző hónapban ezekre az időszakokra a szakértők még 10,4 és 5 százalékos csökkenést jósoltak. Annak ellenére, hogy a január-márciusi időszakban 0,5 százalékkal bővült a gazdaság, az egész pénzügyi évben 8,7 százalékos zsugorodásra számítanak a szakértők.

Egész éven át tartó csökkenésre pedig négy évtizede nem volt példa Indiában.

A következő pénzügyi évben 9 százalékkal, míg a 2022/2023-as évben 5,8 százalékkal nőhet a gazdaság.

A Reuters kutatása szerint a vállalatok profitja visszatérhet már a következő évben. A pozitív adatok ellenére továbbra is óriási a bizonytalanság és kockázat, mivel nehéz lesz 1,3 milliárd emberhez eljuttatni a vakcinákat és a koronavírus terjedése miatt az ország egyes részein újra korlátozásokat vezettek be.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!