Lassan az ázsiai országok lesznek a szabadkereskedelem élharcosai, beleértve Kínát is

2020. december 02. 11:13

A maláj miniszterelnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagjait sürgette, hogy fenntartható gazdasági fellendülést és növekedést biztosítsanak a koronavírus után. Muhyiddin Yasin három kulcsfontosságú tényezőt sorolt fel a 21 tagállam gazdasági újraépítéséhez.

2020. december 02. 11:13
null
Takács Zsolt

Az első és legfontosabb lépés a miniszterelnök szerint, hogy megerősítsék elkötelezettségüket a szabályalapú, multilaterális kereskedelmi rendszer iránt. Az elnök szerint a rendszer elengedhetetlen az országok vállalatai számára a piaci stabilitás és kiszámíthatóság miatt, amely biztosítja a kereskedelem és beruházások növekedését egy válság alatt is.

Az elnök továbbá fontosnak tartotta a digitális gazdaságot és az inkluzív gazdasági növekedést.

Az innováció és a digitalizáció alapvető fontosságú a jelenlegi helyzetben, mivel ezek biztosíthatják a stabil működést válságidőszakban is. Muhyddin kiemelten fontosan tarja a kormányok és a vállalatok szoros együttműködését a sikeres válságkezelésben.

Tovább nyit Kína

Hszi Csin-ping kínai elnök elmondta, hogy az ország tovább folytatja külföldi nyitását és nagyobb keresletet támaszt majd más országok felé. Kína tovább

folytatja a kereskedelem és a beruházások liberalizációját

bilaterális és multilaterális megegyezéseken keresztül is.

Az elnök kiemelte, hogy az egy főre eső kínai GDP meghaladta a tízezer dollárt és már több mint 400 millió ember tartozik a középosztályba.

Több nemzetközi intézmény szerint az ország piacának mérete meghaladja ebben az évben a 6 billió dollárt, amely további keresletet eredményez, mivel az emberek még jobb életkörülményeket szeretnének maguknak, efelé pedig fogyasztással lépkednek. Az elnök elmondta, hogy az APEC-nek minél több lehetőséget ki kell használnia, hogy fellendítsék a régió gazdasági növekedését.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!