Az amerikai gazdaságnak további támogatásra van szüksége

2020. november 25. 11:53

A koronavírus járvány gyorsan terjed az Egyesült Államokban, de a szakértők szerint már látszik a fény az alagút végén a Bloomberg szerzője szerint.

2020. november 25. 11:53
null

Az előzetes adatok alapján a Pfizer és a Moderna vakcinája sokkal hatékonyabb, mint arra sokan számítottak. Ezenfelül a kezelési módszerek és sokat javultak, amelynek következtében a halálozási ráta is folyamatosan csökken. A gazdasági fellendülés is megkezdődött, mivel októberben 638 ezer új munkahely jött létre és a munkanélküliségi ráta is hét százalék alá csökkent.

A gazdaság egyelőre elkerülte a vírus és a recesszió okozta strukturális veszélyeket.

A csődeljárások a vírus előtti szintre csökkentek. A kisvállalkozások a túlélésért küzdenek, de felhasználják az áprilisban szerzett tapasztalatokat. Eközben

az amerikai nagyvállalkozások bevételi rekordokat érnek el.

A pozitív adatok ellenére a közgazdászok szerint nem szabad elfeledkezni a mentőcsomag szükségességéről. A gazdasági fellendülés üteme csökken és

az előzetes téli adatok aggasztóak.

Szakértők szerint hiba lenne várni Biden beiktatásáig a támogatásokkal, mivel a gazdaságnak most van szüksége segítségre. A két politikai párt közötti kompromisszum nehéz lesz, de elengedhetetlen. Sokak szerint ugyanakkor már csak jövőre lehet bármilyen gazdaságélénkítés Amerikában.

A márciusban elfogadott CARES Act – 1,8 billió dolláros mentőcsomag – sokat segített a májusi, júniusi gazdasági növekedésben. A támogatás hatása mára kezd elkopni, amelynek eredményéül a gazdaság is lassulni kezdett. Júniushoz képest a munkahely-növekedés üteme 69 százalékkal csökkent augusztusban és 87 százalékkal októberben. Októberben 2,6-szor több hosszú távú munkanélküli volt, mint júniusban.

A fogyasztók ereje is kezd megcsappanni.

A fogyasztói hangulat index három havi mélypontra csökkent novemberben.

A JPMorgan szerint a fogyasztói kiadások szeptember óta nem voltak ilyen alacsony szinten. A márciusi támogatás növelte a háztartások bevételeit, amelynek hatására a személyes megtakarítások 34 százalékkal nőttek áprilisban.

A friss adatok szerint a háztartások megtakarítási rátája 20 százalékponttal csökkent szeptemberben.

A közgazdászok szerint télen a vírus rohamos terjedése tovább lassítja majd a gazdasági aktivitást. A szakértők szerint

a gazdaságnak segítségre van szüksége novemberben, decemberben és januárban.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!