Aranykor jön, dől az uniós pénz, sok cégnek a legjobb éve lesz az idei – MAPI-vezér a Makronómnak

2020. november 03. 19:41

Igazi aranykor jöhet a magyar gazdaságban, hatalmas uniós pénzeket kap Magyarország, számos hazai cégnek pedig az idei lesz a legjobb éve – mondta a Makronómnak adott interjúban Essősy Zsombor, a Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, a Magyarok a Piacon Klub elnöke, elismert gazdaságfejlesztési szakember.

2020. november 03. 19:41
null
Oláh Dániel

Ízelítő a Makronóm Mandiner hetilapban megjelent interjújából.

megjelent interjújából.

„A vírus elleni háborúnak is lesznek nyertesei?

Van egy ügyfelünk, most kapott kilencvenöt százalékos támogatást, mintegy másfél milliárd forintot. Korrupt gazemberek volnának? Nem. Jól ismerem őket, nyilván nem Gyurcsánnyal ebédelgetnek, de Orbánnal sem. A koronavírus ellen gyártanak gyógyszereket, nekünk pedig kell most a gyógyszer. A vírus időszaka tehát átrendeződést hoz. A stabil, innovatív, gyorsan lépő cégek óriásit nyernek. A Magyarok a Piacon Klubnál a cégek nyolcvan százalékának jobb lesz ez az éve, mint a tavalyi, sőt a legjobb lesz az utóbbi tíz évben. Csődbe ment például három német járműipari beszállító, egy magyar vállalkozás az összes megrendelésüket megszerezte.

Februárban elbocsátásoktól tartottak, ma meg nem tudnak elég embert felvenni.

Termelékenységi robbanás jöhet?

Pontosan. Folyamatosan hallani: sírva boruljunk össze, mert meg fogunk halni. De nem én nézek más tévét, hanem a kesergők. Legalább kétszáz magyar céget tudok mondani, amelyiknek jó éve lesz, növekvő termelékenységgel. Másrészt nincs olyan hét, amikor két-három multi cég ne akarna Magyarországon beruházni.

Nem haldoklunk, ezt tessék elfelejteni! Érezni lehet, hogy a magyarok még akarnak dolgozni.

Nyugat-Európában már senki nem akar.

Kint lazábban dolgoznak?

Egyértelmű. Egy német mérnök más, mint egy magyar. A magyarnak még lehet határidőt adni, éjszaka is dolgozik. Németországban ilyen nincs, máshogy állnak a munkához, mindenki fehérgalléros. De már mi is kezdünk ilyenekké válni.

Egyes közgazdászok szerint a nyugati munkavállalók termelékenysége többszörösen meghaladja a magyarokét.

Mi a hozzáadott érték? Profit, bérköltség és amortizáció. A németeknek profi, nagy gépeik vannak, magas béreket fizetnek, és brutális profitokat érnek el. Nyereség úgy is képződhet, hogy egy céghálózaton belül statisztikailag Németországban mutatnak ki nagyobb profitot. Ezzel lehet trükközni. Magyarország is elindult ezen az úton, mindhárom tényezőben fejlődünk. Segít majd az is, hogy bődületes uniós pénz áll rendelkezésre januártól.

Nyertese lehet Magyarország a következő uniós költségvetésnek?

De még mennyire! Óriási pénzt kap. Ötvenmilliárd eurót, tizennyolc-tizenkilencezer milliárd forintot.

Minden eddiginél több magyar beruházás indulhat meg a következő években?

Egyértelműen. És ha ezt fejnehézzé tesszük, többet felhasználva 2021–2022-ben, akkor hihetetlen visszapattanás lehet a gazdaságban. Feltéve, hogy termelő, innovatív beruházásokra fordítjuk. Ha a jövő év legelején ki tudjuk írni a pályázatokat, akkor ez jövő ősztől beindulhat. A csúcs 2022–2023 lesz.

Épp választási év.

Így jött ki. Ősszel indulhatnak az első kapavágások. Onnantól egyértelmű felfelé ívelés jön.

Ennek komoly politikai következményei lehetnek.

Ha politikus lennék, én így cselekednék. Furcsán hangozhat a vírus idején, de

az uniós pénzeknek és a kiváló magyar cégeknek köszönhetően a következő, 2021–23-as időszak igazi aranykor lehet.”

Előfizetéssel itt olvasható cikkünkből többek között kiderül, hogy:
– Essősy miért várta már a válságot,
– miért érdemes megszabadulniuk a cégeknek most a töltelékemberektől, 
– visszatért-e a munkaerőhiány,
– miben tévedett nagyot a szakértő a koronajárvány lefolyásával kapcsolatban,
– hogyan csinált kisebb céget, hogy nagyobb legyen a profitja,
– miért vitt neki nejlonzacskóban ötszáz eurósokat egy kigyúrt, kopasz ember,
– és hogyan fejlesztették a legmagasabb szintre a korrupciót Nyugat-Európában.

cikkünkből többek között kiderül, hogy: – Essősy miért várta már a válságot, – miért érdemes megszabadulniuk a cégeknek most a töltelékemberektől,  – visszatért-e a munkaerőhiány, – miben tévedett nagyot a szakértő a koronajárvány lefolyásával kapcsolatban, – hogyan csinált kisebb céget, hogy nagyobb legyen a profitja, – miért vitt neki nejlonzacskóban ötszáz eurósokat egy kigyúrt, kopasz ember, – és hogyan fejlesztették a legmagasabb szintre a korrupciót Nyugat-Európában.

Fotók: Ficsor Márton. 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feri70
2020. november 06. 09:20
Az államadósságot nem így mérik.
tacsi90
2020. november 06. 09:20
Persze..majd szétosztják egymás közt...mészáros, tiborcz, csányi, garancsi stb...oszt jónapot! Az ország ebből se sokat fog profitálni.
szemlelo
2020. november 06. 09:19
"...a nyugati munkavállalók termelékenysége többszörösen meghaladja a magyarokét." Ha a német autógyár a magyarországi üzemében gyártott autóért belső elszámolási áron 10000 Eurót könyvel el, a német üzemben gyártott autóért pedig 20000 Eurót, akkor a német munkavállaló termelékenysége kétszerese a magyarénak. Pedig mindketten ugyanannyi autót gyártottak.
Armageddon
2020. november 06. 09:19
Csak egyszer (1) tudnál érdemben cáfolni. Pedig a net a barátod lehetne. Államadósság kezelő központ. Ennyit segítek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!