Leállhat az USA gazdasági fellendülése, ha nincs további gazdaságélénkítés

2020. október 28. 16:03

A több hónapig tartó tárgyalások után egyelőre lehetetlennek látszik, hogy a november eleji választásokig megegyezzen a Kongresszus a további pénzügyi támogatásokról, ami fenyegeti az ország gazdasági fellendülését.

2020. október 28. 16:03
null
Takács Zsolt

A Fed arra figyelmeztet, hogy új mentőcsomag nélkül a fellendülés üteme lassú lesz és úgy fognak járni Amerikában, mint 2008 után, amikor ugyancsak későn léptek a döntéshozók.

Nagyjából három hónapja tart a tárgyalás a pénzügyi támogatásról (vagyis azok meghosszabbításáról). A tárgyalások először augusztusban szakadtak meg, amikor Trump kénytelen volt elnöki rendelettel meghosszabbítani a munkanélkülieknek járó extra segélyt, ugyan csökkentett, 300 dolláros kerettel. Ez

a támogatás lassan lejár, miközben a koronavírus-járvány folyamatosan, gyors ütemben terjed.

A szakértők attól tartanak, hogy kiegészítő támogatás nélkül a fogyasztói költések tovább csökkennek, ami egy szélesebb gazdasági összeomláshoz vezethet további elbocsátásokkal és vállalati csődökkel.

A demokraták és republikánusok nem tudnak megegyezni a mentőcsomag méretéről és irányáról, valamint kulcsfontosságú véleménybeli eltérések is feszülnek a két párt között.

A Fed elnöke, Jerome Powell hónapok óta sürgeti a döntéshozókat, hogy egyezzenek meg valamilyen támogatásban. Powell a nagyobb támogatás híve, mert szerinte csak ez akadályozhatja meg a gazdasági összeomlást.

A fellendülés ugyanis erősebb lesz, ha a monetáris és fiskális politika összedolgozik.

Szakértők szerint, ha nem tudnak megegyezni a döntéshozók a választásokig, akkor az új mentőcsomag bevezetése akár februárig is elhúzódhat és a tőzsde is nagyot bukhat. Trump mindenesetre megígérte, hogy komoly ösztönzőcsomag jönne, ha megnyerné a választásokat, ehhez persze önmagában a győzelme nem feltétlenül lesz elég.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!