Erősödött Kína nemzetközi kereskedelme

2020. október 20. 19:21

Tavaly december óta nem volt ilyen erős adat, tovább erősödött szeptemberben Kína nemzetközi kereskedelme.

2020. október 20. 19:21
null
Takács Zsolt

Az import 13,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, pedig a szakértők azt jelezték előre, hogy csak 0,4 százalékkal fog nőni a vizsgált időszakban. Augusztusban még 2,1 százalékkal csökkent is az import.

Az export 9,9 százalékkal bővült szeptemberben a 9,5 százalékos augusztusi növekedés után. Ez már a negyedik egymást követő emelkedés volt és csak kicsivel maradt el a 10 százalékos várt értéktől. Kína kereskedelmi többlete 37 milliárdra csökkent az augusztusi 58,93 milliárdról.

Kína kereskedelmének havi szintű növekedése

2019 márciusa óta nem volt ilyen erős export-tevékenység Kínában.

A mostani emelkedés annak köszönhető, hogy a partnerországok fokozatosan indítják újra a gazdaságukat.

A Kína és az USA közötti kereskedelem is nagyot ugrott szeptemberben. Az USA-ból érkező import 24 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg az export 20,36 százalékkal emelkedett. Az Egyesült Államokkal szembeni kereskedelmi többlet 18,86 százalékkal nőtt 2019 szeptembere óta.

Az importnövekedés jelentős részét az élelmiszerek tették ki.

Kínába a belföldi élelmiszerellátás akadozott az elmúlt időszakban az árvizek és az időjárás miatt. Az export nagy részét az elektronikai és műszaki termékek tették ki.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!