A koronavírus erősödése veszélyezteti Japán gazdasági fellendülését

2020. augusztus 05. 21:40

Japánban a növekvő fertőzési számok miatt a gazdasági előrejelzéseket is módosítani kell. A hatóságok attól tartanak, hogy a gazdaság ismét megakad, ha kötelezik az üzleteket a szüneteltetésre, de a vírus rohamos terjedése a fogyasztói bizalmat csökkentené túlságosan.

2020. augusztus 05. 21:40
null

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy egyes vállalkozások nem vészelnék át a fogyasztás drasztikus csökkenését, valószínűleg embereket bocsátanának el, illetve csökkentenék a fizetéseket.

Az áprilisi-májusi időszak alatt érvényben lévő korlátozások már egyébként is megtépázták a japán gazdaságot. Ebben az időszakban a legalább két fős háztartások kiadásai 11,1 százalékkal csökkentek, éves szinten pedig 16,2 százalékkal.

Mindennek ellenére a legtöbb közgazdász egyetért abban, hogy a korlátozások megszüntetése után a gazdaság fellendül. Egy kutatás kimutatta, hogy a vírus által leginkább érintett vállalatok (taxisok, éttermi illetve kiskereskedelmi dolgozók) hangulatindexe sosem látott mértékben nőtt egy hónap alatt.

Shinichiro Kobayashi, a Mitsubishi UFJ Research and Consultung Co. közgazdásza szerint a forgatókönyv egyelőre változatlan, de a növekvő fertőzésszám veszélyezteti a fellendülést a fogyasztók bizalmán keresztül. Kobayashi elmondta, hogy az emberek félnek attól, hogy elkapják a vírust és ezért inkább nem mozdulnak ki és költik a pénzüket.

Tokió kormányzója is arra kérte a lakosságot, hogy ha tehetik, maradjanak otthon.

Takuto Murase, a Japan Research Institute közgazdásza szerint lehetséges, hogy a gazdasági fellendülés üteme lassabb lesz a vártnál. Murase hozzátette, hogy a fogyasztás nem fog olyan drasztikusan csökkenni, mint április és május között.

Shinzo Abe miniszterelnök elmondta, hogy a kormány folyamatosan ellenőrzi a fertőzések számát, de egyelőre nem tartja indokoltnak a veszélyhelyzet kihirdetését. A miniszterelnök szerint a kormány szorosan együttműködik a helyi kormányzatokkal, hogy minél több tesztet végezhessenek el.

Pesszimista vállalkozók

Kobayashi szerint az előttünk álló időszak sokkal nehezebb lesz, mivel a vállalkozások az előző hullámnál várták az újranyitást és mindent megtettek, hogy megtartsák munkavállalóikat, de most már kevésbé motiváltak.

Áprilisban egy kutatás kimutatta, hogy az országban 5,97 millió ember volt munkaerő-tartalék státuszban, míg ez a szám az előző év áprilisában csak 4,23 millió volt, de idén májusra vissza is csökkent 4,2 millióra. Ez a csökkenés a szakértők szerint a kormány támogatásának köszönhetően következett be, mert a kis- és középvállalkozások, ha megvédik a munkahelyeket és szabadságra küldik a dolgozókat elbocsátás helyett, akkor a kormányzat átvállalja a szabadsággal kapcsolatos juttatások 100 százalékát.

Ennek limitje eddig 8,330 jen volt, de április és szeptember között megemelték 15 ezer jenre. Ennek az intézkedésnek köszönhetően nem ugrott meg drasztikusan a munkanélküliségi ráta, amely májusban 2,9 százalékon állt az áprilisi 2,6 és a márciusi 2,5 százalék után.

Egyes szakértők szerint további esetleges készpénzes segélyek vagy adócsökkentések ellenére sem növekedne a fogyasztási kedv.

Murase szerint

a japán vállalatok digitalizációjának segítése lenne a megfelelő cél.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!