Trump tanácsadója gazdasági robbanást vár a második félévre

2020. július 29. 14:43

„A harmadik és negyedik negyedévben az USA gazdasága 20 százalékkal nőhet” – mondta a Fehér Ház gazdasági tanácsadója az újranyitás akadozásai ellenére.

2020. július 29. 14:43
null
Takács Zsolt

Larry Kudlow tanácsadó elmondta, nem tagadja, hogy egyes gócpontokban a fellendülés lassabb lehet, de a teljes kép pozitív és

a V-alakú fellendülés már úton van.

Trump tanácsadója szerint a harmadik és negyedik negyedévben a gazdasági növekedés nagyjából 20 százalékos lesz. 

A hivatalos, friss adatokat hamarosan közölni fogják a második negyedévről, de éves bázison (az előző év azonos időszakához képest) a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 37 százalékos zsugorodást jósol a második negyedévre, mivel a gazdaság gyakorlatilag leállt.

Kudlow elismerte, hogy a fellendülés sebessége kérdéses, de egyes adatok már bizakodásra adnak okot. Ilyen a kereskedelmi forgalomban bekövetkezett növekedés májusban és júniusban, illetve az erősödő autóipar.

A jegybank szerepét betöltő Fed visszafogottabb volt előrejelzésében, mivel úgy vélik, az USA gazdasága 6,5 százalékkal fog zsugorodni 2020-ban.

A gazdasági károk enyhítésére 2,2 billió dolláros mentőcsomagot dolgozott ki februárban a szövetségi kormány, amelyet áprilisban további 500 millió dollárral toldottak meg. A munkanélküli támogatást heti 600 dollárral bővítették ki, de ez most pénteken, július végén lejár és a döntéshozók egyelőre nem egyeztek meg ennek meghosszabbításán, a republikánusok nem is szeretnék a szerintük munkára nem igazán ösztönző ingyenpénz folytatását.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter szerint e támogatás mértéke

nem maradhat a jelenlegi szinten, mivel ez nem lenne méltányos az adófizetőkkel szemben.

A munkanélküliek közül sokan ugyanis segélyekkel képesek voltak megduplázni a korábbi, munkával megszerzett jövedelmüket.

(Borítókép: MTI) 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hlaci83
2020. július 30. 03:41
Lárifári... Nem akarják, hogy bedőljön a tőzsde... még
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!