A koronavírus ütéséből nyert lendületet a tajvani gazdaság

2020. július 07. 13:49

Tajvan gazdasága maradt az egyik legerősebb Ázsiában annak köszönhetően, hogy jól kezelték a koronavírust – jelentették ki a Capital Economics közgazdászai. A 24 milliós országban összesen kevesebb mint 500 koronavírusos esetet regisztráltak és heten haltak meg.

2020. július 07. 13:49
null
Takács Zsolt

A Capital Economics adatai szerint az ipari termelés 1,5 százalékkal volt magasabb májusban az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, míg Szingapúrban és Dél-Koreában csökkent az ipari termelés a hónapban.

Áprilisban azonban még 4,2 százalékkal volt alacsonyabb ez a mutató, de még így is az egyik legerősebbnek számított az ázsiai országok között – nyilatkozta Garet Leather vezető közgazdász. A kulcs, hogy az ország nem zárta le a gazdaságát teljes mértékben és

az ipar gyakorlatilag normális keretek közt működött tovább.

Így a Capital Economics 2 százalékos GDP csökkenést jósol Tajvanban 2020-ra, a 2019-es 2,7 százalékos növekedés után.

A másik fontos tényező az elektronikai termékek utáni nagy globális kereslet volt, amit az 5G globális fejlesztése és az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök keresletének nagy megugrása húzott. A közgazdászok szerint ez

a kereslet nem állandó, de bőven elég volt ahhoz, hogy megmentse az ország gazdaságát,

ami továbbra is nagyban függ az exporttól.

Tajvan gazdasága ellenállt az USA és Kína között zajló kereskedelmi háborúnak is, ez lehetővé tette az elnök újraválasztását januárban. Tajvan arra törekedett, hogy visszacsalogassa az iparát Kínából és ez sikeresnek is bizonyult, mivel hihetetlen mértékű befektetés tért vissza az országba.

(Borítókép: MTI)
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!