Vannak, akik meg sem érzik a koronavírus-recessziót

2020. június 23. 17:17

Eltérően érzékelik az egyes társadalmi csoportok a recesszió hatásait az Egyesült Államokban.

2020. június 23. 17:17
null
Takács Zsolt

A recesszió pénzügyi terheit leginkább a kisebbségek, az alacsony jövedelműek és a nők érzékelik, miközben a fehér férfiak, a magas jövedelemmel és iskolázottsággal rendelkező emberek alig éreznek valamit a válság terheiből – írja a CNBC. 

A jobb helyzetben lévő csoportok azon felül, hogy megtarthatták a munkájukat,

még a megtakarításaikat is növelték és hitelekhez is olcsón juthattak hozzá ebben az időben.

A szakértők szerint a jelenség eddig is jól ismert volt, de ebben a válságban különösen nagy méreteket ölt. Hozzáadódik ehhez, hogy a dolgozók között is nagy különbségek alakulnak ki: sok alacsony keresetű dolgozó a járvány frontvonalában tartózkodik, egészségügyileg és pénzügyileg is megviseli a vészhelyzet, miközben a gazdagabbak befektetései, a részvények és az ingatlanok szinte érintetlenek maradtak, a válság mélypontja után is jól teljesítenek.

A munkanélküliségi ráta persze minden csoportot komolyan érintett, de itt is hatalmasak a különbségek. A fehér dolgozók esetében az amerikai munkanélküliségi ráta 12,4 százalék, amely alacsonyabb, mint bármely más csoport esetében és még csökkent is áprilishoz képest, míg

a színesbőrű munkavállalók körében a munkanélküliségi ráta 16,8 százalékra nőtt.

A spanyol kisebbség esetében a ráta 17,6 százalék volt, míg az ázsiai-amerikaiak esetében 15 százalék – írja a CNBC.

Jerome Powell is kitért az egyenlőtlenség problémájára egyik beszédében, aki arról is említést tett, hogy ez a szakadék még nagyobb lehet a jövőben és a válság azokat sújtja a leginkább, akiknek a legkisebb az ellenállóképességük.

A felnőtt férfiak esetében a munkanélküliségi ráta 11,6 százalék volt, míg a nők esetében ez az arány 14 százalék.

A középiskolát végzettek körében 15,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta, amely majdnem a duplája a főiskolát végzettek körében mért adatnak.

(Borítókép: MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2020. június 25. 00:20
Mint az Állatfarmban. Az utópiáknak, úgy látszik, mindig van támogatottsága a buták között.
Gyéressy Károly
2020. június 25. 00:17
Megint egy kommunista duma.
annamanna
2020. június 25. 00:17
"a válság azokat sújtja a leginkább, akiknek a legkisebb az ellenállóképességük." Ez mindig így van, sajnos. Szegény embert az ág is húzza.
Dorset Naga
2020. június 24. 18:06
Miért nem azt írtad, hogy "a szocializmusban a legfőbb érték az ember".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!