György László: Megvédjük a magyar tulajdont az ellenséges felvásárlóktól

2020. május 28. 11:35

Az a célunk, hogy aki ellenséges céllal akarja felvásárolni a magyar cégeket, bizonytalanodjon is el. Jobb, ha nem is folyamodik engedélyért – fejtette ki a Portfóliónak adott interjújában György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a napokban megjelent új kormányrendelet kapcsán, ami az EU-n kívüli külföldi befektetők hazai, stratégiailag fontos vállalatokban történő tulajdonszerzését szigorítja.

2020. május 28. 11:35
null
Takács Zsolt

György László elmondta, hogy a magyar vállalatok megvédése azért fontos kérdés, mert több hazai cég is jelezte a kormánynak, hogy a külföldi partnerek többször is felajánlották a „segítségüket”.

Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország Olaszország megoldását vette át, miután megvizsgálta több uniós ország gyakorlatát, de Németországban, Lengyelországban, Franciaországban, Spanyolországban és Finnországban is hasonló intézkedéseket vezettek be.

A kedd este megjelent kormányrendeletnek az a célja, hogy

megvédje a magyar tulajdont az ellenséges felvásárlásoktól

 – mondta György László, az ITM államtitkára. 

„Szerencsére olyan cégekről van szó, amelyek egészségesek és tőkeerősek, tulajdonosaik pedig szívükben patrióták, fejben pragmatikusak. Tehát eszük ágában sincs eladni a cégüket” – tette hozzá az államtitkár. „Mi őket megvédeni szeretnénk, vagyis elsődleges célunk, hogy abban az esetben, ha a tulajdonosnak az a szándéka, hogy megőrizze a tulajdonát, meg is őrizhesse azt” – hangsúlyozta György László.

A Portfólió azon kérdésére, hogy a kormányrendelet miatt a befektetők bizalma megrendülhet és a magyar cégek értéke leértékelődhet, György László azt mondta, hogy az ésszerű fúziókat, felvásárlásokat nem fogják tiltani, de aki ellenséges céllal akarja felvásárolni a magyar cégeket, az bizonytalanodjon is el. „Nem lehet elégszer elmondani, hogy mi a józan ész patrióta és pragmatikus talaján állunk” – tette hozzá az ITM államtitkára. 

György László elmondta, hogy 1994-1998 között és 2002-2010 között a szocialista kormányok idején rengeteg olyan kulcsfontosságú magyar vállalkozás, vagyonelem került külföldi kézbe, amely a társadalom és a gazdaság biztonságát szolgálná, 

 – tette hozzá.

Elmondta, hogy az akkori kormányok az állam átmeneti fizetési gondjait a magyar vagyonelemek „elherdálásával” orvosolták, 2010 után viszont, amit lehetett, azt visszavásárolt a magyar kormány.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2020. június 02. 13:48
A "mi kutyánk kölykére" más szabályok vonatkoznak...
Emmanuel Goldstein
2020. június 02. 13:47
Tilos ez ellenséges felvásárlás? Akkor Mészáros Lőrinc mostantól le van tiltva? :D
balbako_
2020. június 02. 12:16
Egyébként - láss csodát - az EU-n belül több ország ugyanezt csinálja. (Persze nekik lehet, mert ők demokratikusak!)
balbako_
2020. június 02. 12:15
Igen felvásárolja és szépen szétrohasztja. Hol van már a Ganz villan, a Ganz MÁVAG, MALÉV, az alumíniumipar létesítményei, az élelmiszeripar gyárai, a kohó és gépipar cégei amiket hipp-hopp elprivatizáltak a derék kommunistáink.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!