A programozáshoz nem kell egyetemre járni – a Green Fox társalapítója a Makronómnak

2020. május 28. 21:09

„Nagyon vegyes területekről érkeznek hozzánk a jelentkezők. Már PhD-s asztrofizikus is tanult nálunk, de orvosok és fizikai munkások is” – ismerteti Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy programozóiskola társalapítója. Egy jól kereső, biztos karrierutat ígérnek a jelentkezőknek, azonban figyelmeztet: aki csak a jó fizetésért szeretne programozó lenni, az inkább bele se kezdjen. Ki a tökéletes programozó jelölt? Milyen próbákat kell kiállnia? Hogy fog kinézni a szakma jövője? A társalapító beavatta a Makronómot az IT világ rejtelmeibe.

2020. május 28. 21:09
null
Rádi Balázs

Mi a Green Fox Academy küldetése?

Az a célunk, hogy az IT tudást demokratizáljuk a felnőtt lakosság körében. Van, aki a húszas évei elején nem ment műszaki egyetemre, majd 30-40 évesen rájött, hogy programozással szeretne foglalkozni, neki szeretnénk segíteni. Megtanítjuk programozni, és munkahelyet is keresünk számára. Ebben az értelemben mi nem egy hagyományos tréning cég vagyunk, mert nem csak képzünk, hanem segítünk az elhelyezkedésben is. Nagyon erős szálakkal kötődünk a munkaerőpiachoz,

akár egy fejvadász platformként is lehetne a Green Foxra tekinteni.

A jelentkezőknek mi az átlagéletkora?

Harminc év körül van.

Akkor ők jellemzően karrierváltók?

Pontosan. Nagyon vegyes területekről érkeznek hozzánk a jelentkezők. Van, aki a szolgáltató szektorból jött – pincérek, fodrászok, borbélyok –, de a jogász, marketing és menedzseri területekről is sokan jönnek. Sőt, már PhD-s asztrofizikus is tanult nálunk, de orvosok és fizikai munkások is. Ez azért van, mert

nem az előképzettséget nézzük,

hanem a motivációt, ambíciót és azt a típusú analitikus-logikus gondolkodásmódot, amely szükséges a programozás elsajátításához.

Mi a férfi-nő arány?

Körülbelül tízből három a női hallgatók aránya.

Ez leképezi az IT szektorban a nemek arányát?

Nem, ez messze túlmutat azon. Több kutatás szerint is 5-10 százalék körül van a női részvétel ezen a területen.

Hogy tudnak „bevonzani” ennyi női résztvevőt?

Az IT alapvetően egy férfiak dominálta szakma, aminek nincs különösebb oka, ez így alakult.

Érdekes módon a programozás egy női szakmaként indult az ötvenes-hatvanas években.

A terület elférfiasodását az okozhatta, hogy a videójátékok és azok marketingkampányai inkább a fiúkat szólították meg, ezzel őket jobban bevonzotta az IT világa.

Mi arra bátorítjuk a nőket, hogy érdemes programozást tanulniuk, mert sok lehetőség van számukra. Rengeteg IT cég kifejezetten női programozókat keres, mert csapatdinamikai szempontból előnyös a férfi-nő egyensúly egy munkahelyen. Ezt több kutatás is alátámasztja. Ha egy cégen belül megbomlik a férfi-nő egyensúly, akkor az rosszabb teljesítményt eredményez. Éppen ezért

a munkaerőpiacon hatalmas kereslet van a női programozók iránt,

és mi ezt az üzenetet közvetítjük a női jelentkezőknek. Előtte senki nem tiltotta a nőknek, hogy erre a pályára lépjenek, de sok bátorítást sem kaptak, tőlünk pedig megkapják. 

A kisgyermekes anyukákat is kiaknázatlan munkaerőtartaléknak látjuk, akik amikor bölcsődés korba lép a gyermekük, elgondolkoznak azon, hogyan térjenek vissza a munkapiacra. Nekik nyújtunk egy speciális képzést egy bölcsődével karöltve. Ez az Academy4Moms-szal közös programunk, amelynek keretében

az anyukák úgy tudnak tanulni, hogy közben a mellettük lévő bölcsiben a gyerekeik egymással játszanak.

Mire óvodás korba jut a gyerek, addigra az anyuka elsajátítja azokat az alapvető programozói ismereteket, amivel már el tud helyezkedni. Már a második ilyen programunk derekán járunk. Az első programunk rendkívül sikeres volt, az összes anyukának sikerült elhelyezkednie, többnyire a mi segítségünkkel. Nekik ez azért is fontos mert a távmunka és a részmunkaidő sokkal elfogadottabb itt, mint a legtöbb szektorban.

Utasi-Peszlen Rita, az Academy4Moms alapítója


Nagyon válogatósak a felvételinél, nemcsak logikai teszt van, hanem pszichológus is vizsgálja a jelentkezőket. A jelentkezők hány százaléka megy át a felvételi folyamaton?

Az időszakok között nagy különbség van, de a jelentkezők hozzávetőleg 30 százaléka jut be arra a képzésünkre, amiben karrierváltást ígérünk. A hallgatóknak, az iskolának és a piacnak is érdeke, hogy olyan embereket válasszunk ki, akik rövid idő alatt el tudnak végezni egy programozói képzést. A motiváció is fontos, hiszen a karrierváltás során számos akadály gördül a hallgatók elé, amelyen túl kell lendülniük. 

A kiválasztás egy ötlépcsős folyamat. Nagyon sok szempont alapján szűrünk.

Ha valaki csak a pénz miatt szeretne erre a pályára lépni, az inkább el se kezdje.

Legalább középszintű angol nyelvtudás kell, mert a hallgatóknak az interneten fellelhető anyagokat fel kell tudniuk dolgozni, melynek a nyelve angol. Fontos a logikai és a kognitív képesség, amit nem matematikai tesztekkel, hanem egy logikai játékkal mérünk, így ez élvezetes is. Big data alapon vizsgáljuk, hogy a jelentkezők mennyire igazodnak ahhoz a mintához, ahogy a programozók játszanak ezzel a játékkal. Tehát nem pontszámokat mérünk, hanem a gondolkodásmódot, a hozzáállást, és a gyorsaságot.

Az mindegy, hogy ki hányas volt matekból. 

A csapatmunkára való hajlandóság is kiemelten fontos, mert a programozás nem egy magányos szakma, csapatban kell dolgozni. A hallgatóknak ezt a képességét a pszichológusaink segítségével fejlesztjük is. A digitális írástudást is vizsgáljuk, hogy a felvételiző az alapvető online eszközöket tudja-e használni: egy online felületre be tudjon regisztrálni, a keresőmotorokat tudja használni és a talált információt értelmezni. Azért szűrünk ennyire, mert olyanokat akarunk felvenni, akiknek van esélye elvégezni a képzést.

A tapasztalatok alapján mi a tökéletes jelölt archetípusa?

A vicces válasz erre az, hogy

mi nem a Dr. House-t keressük, hanem a csapatát.

Ez egy nagyon diverzifikált közösség. A lényeg, hogy meglegyen a motiváció, a képességek és egy alapvető angoltudás. A tökéletes jelölt pedig az, aki már a jelentkezés előtt is érdeklődött a programozás iránt, önszorgalomból kipróbált már ingyenes programozói kurzusokat és az iskolában vagy a munkahelyén például az Excel táblák nagy varázslójának számított. De ha már a motiváció és a képességek megvannak, az is elegendő a kurzus elvégzéséhez.

Önöknél valóban hasznos tudást kapnak a hallgatók, amivel később majd el is tudnak helyezkedni és megbecsült tagjai lehetnek egy munkahelynek?

A legfontosabb mérőszámunk, hogy a képzésünket követően hányan maradnak meg az IT szektorban. Ez a nálunk végzetteknél 90 százalék körül mozog, ebből is látszik, hogy olyan tudást adunk át, amit keresnek a munkáltatók. Mi érdekeltek vagyunk abban, hogy a hallgatóink elhelyezkedjenek, üzletileg és szakmailag is. A cégekkel folyamatosan egyeztetve állítjuk össze a tananyagunkat, nem egy régi „egyszer jól bevált” kurrikulum várja a hallgatókat, hanem egy folyamatosan frissülő képzés.

A technológia és a cégek igényei olyan gyorsan változnak, hogy akár kurzusról kurzusra, negyedévente újítunk a tananyagon.

Magyarországon több mint 90 céggel vagyunk kapcsolatban – startupok, kis- és középvállalkozások, nagy multik – ezeknél mind dolgozik Green Foxos programozó.

Lehet olvasni olyan kritikákat, hogy a programozóiskolákban szakmunkásokat képeznek, erről mi a véleménye?

A programozás az egy szakmunka az esetek nagyrészében.

Büszkék vagyunk rá, hogy ez egy szakmunka, mint ahogy büszkék lehetünk egy jó asztalosmesterre vagy kovácsmesterre is, tehát az elnevezést nem találjuk degradálónak.

A felsőoktatásban elsajátítható mély matematikai modellezésekre egy junior programozónak nincs szüksége. Amit elsősorban megtanítunk a hallgatóknak, hogy hogyan tudják magukat fejleszteni. Aki tőlünk kikerül, az meg tudja oldani az elé helyezett feladatokat, de a tanulás nem áll meg a képzés után, hiszen a szakma is változik. Aki pedig szeretne a szakma csúcsára jutni, annak érdemes lehet a felsőoktatás keretében az összetett matematikai modelleket is megtanulnia, de enélkül is jól lehet érvényesülni. Mi egy szakmát adunk, és megtanítjuk a hallgatóinkat tanulni.

Mi a különbség az egyetemi képzések és a Green Fox Academy tanfolyamai között?

Az egyetemi képzésen jórészt elméleti oktatás folyik, míg egy programozói iskolában inkább a napi szintű, a munka világában jelenleg is használt tudást adjuk át.

A programozáshoz nem kell egyetemre járni. 

Az egyetemi képzés mellett érdemes egy gyakorlatiasabb képzést is elvégezni, vagy autodidakta módon programozói nyelveket tanulni és gyakorolni. A becsületesen tanuló egyetemi hallgatónak az elméleti tudása nagy lehet, azonban a napi szinten használt eszközöket nem minden esetben mutatják meg neki, ezért partnercégekkel együttműködésben indítottunk olyan gyakornoki programokat is, ahol a frissdiplomások ezt a tudást sajátíthatják el már magánál a cégnél. A partnereink közt tudunk több elismert céget, mint például az Accenture és a Lufthansa Systems.

Mennyit keres átlagosan egy Green Foxnál végzett programozó?

A partnercégeinknél elhelyezett juniorok esetében

bruttó 360 ezer forint a garantált jövedelem, de ettől lehet több is,

ha valakinek olyan előzetes tapasztalata és készségei vannak, ami növeli az illető piaci értékét, így akár 400-450 ezer forintra is ugorhat a fizetése. Például ha egy telekommunikációs cégnél dolgozó ember elvégez nálunk egy kurzust és megtanul programozni, akkor a fizetése is magasabb lesz, az új tudásszintjéhez igazodik. A cégek digitalizációja miatt ez egyre gyakoribb példa lesz. Az üzleti tudás és az IT tudás együtt fognak egy nagyon értékes kombinációt adni. 

Az IT oktatás jövőjét hogy látja? Megszaporodnak a programozóiskolák és az egyetemi képzések háttérbe szorulnak?

A következő öt évben nem látom, hogy ez megtörténne, inkább az egyetemekkel közösen tudunk a legjobban dolgozni. Az International Business School (IBS) budapesti egyetemmel most indítottunk el közösen egy business analyst mesterképzést, amiben a tanterv egyik felét az egyetem adja, a másik felét pedig a Green Fox Academy. A jövőt abban látjuk, hogy az egyetemek akademikus tudásanyagát kiegészítik a programozóiskolák gyakorlatias képzései, erre pedig a mi együttműködésünk a jó példa.

Ez egy globális trend, hogy a projektalapú képzések megnövekednek, hiszen vitathatatlanul fontos a gyakorlati, piaci igények alapján kidolgozott tudásanyag átadása.


Az IT szektor jövőjét hogy látja? Automatizálják majd az alapvetőbb programozói feladatokat?

Mint ahogy szinte minden más területet, a programozást is érinti az automatizáció térnyerése.

Vannak olyan feladatok, amit öt évvel ezelőtt programozó végzett, és ma már nem programozó végez el,

ez a trend folytatódni fog. A digitális gazdaság térnyerése miatt a munkakörök és a feladatok ugyan változni fognak, de a következő 5-10 évben még biztos, hogy szükség lesz ilyen szintű tudásra is.

Nem gondoljuk azt, hogy a nálunk végzettek nyugodtan ülhetnek a babérjaikon és életük végéig versenyképesek lesznek a tudásukkal.

Az IT kifejezetten egy olyan terület, ahol folyamatosan tanulni kell. Folyamatos nyomás alá kerültek az emberek, mivel már a gépekkel és az automatizációval is versenyezniük kell, azonban a technológiai fejlődés új lehetőségeket is nyit majd.

Az IT szektort mennyire érintette rosszul a válság? Voltak tömeges elbocsátások?

Lesznek olyan cégek, akik költségcsökkentés miatt megválnak majd a programozóik egy részétől, viszont a munkapiac őket hamar fel fogja szívni. Az IMF jelentéséből az látszik, hogy

jövőre 6-7 százalékkal fog növekedni a globális GDP, tehát már 2021-ben normalizálódhat a helyzet.

Akik önképzéssel töltötték az idejüket a válság alatt, ők nagy előnyben lesznek, főleg ha programozói kurzust végeztek, mert sok állás közül tudnak majd válogatni.

A járvány óta többen vagy kevesebben jelentkeznek a képzésekre?

A járvány elején ingyenes háromhetes „StayAtHome” programozói kurzussorozatot hirdettünk, amit a Junior programozó képzésünk előszobájának lehet tekinteni. Ez nem karrierváltó kurzus, hiszen három hét alatt nem lehet senkiből programozót faragni, így viszont sokan bele tudtak kóstolni a programozói szakmába. Ebben a kurzusban a jelentkezőnek az első weboldalát kellett elkészítenie.

Erre a kurzusra eddig már közel 8500 ember jelentkezett, minden elvárásunkat felülmúlva.

A karrierváltó képzésünkre is jóval többen jelentkeztek, napra vetítve nagyjából 2-2,5-szer több jelentkezés érkezett, mint a járványt megelőző időszakban.

A háromhetes ingyenes képzés meghirdetését inkább üzleti szándék, vagy társadalmi felelősségvállalás vezérelte?

A Green Fox Academy alapvetően egy társadalmi vállalkozás, ami azzal a céllal jött létre, hogy embereknek segítsünk tanulni. Az üzleti tevékenységünknek az a következménye, hogy a diákok új ismeretekre tesznek szert. A filantróp és az üzleti kezdeményezések nálunk összemosódnak:

annál pozitívabb társadalmi hatást érünk el, minél nagyobb az értékesítésünk.

Nagy szükség van most arra, hogy az emberek hasznos tevékenységgel tudják lefoglalni magukat, ez fontos motiváció volt a kurzus meghirdetésekor. Ha többen megszeretik a programozást és többen jönnek hozzánk tanulni – vagy más iskolákhoz –, annak pedig különösen örülünk, akkor már elértük a kampánnyal a célunkat.

Az elmúlt 2-3 évben hogy alakult az igény a junior programozók iránt?

Az igény nem csökkent, továbbra is keresik a junior programozókat, viszont a piac átalakulóban van. Csak a Budapesti Műszaki Egyetem évente 4-500 programozáshoz értő diákot képez ki. Mi évente 200-250 programozót bocsátunk ki. Az elmúlt négy évben a magyarországi bootcampek nagyságrendileg 1500 előszűrt, motivált junior programozót képeztek ki a munkapiacra.

Az IT szektorban a nagyon égető munkaerőhiányt már megoldottuk.

Az elmúlt években a programozók iránti igény dinamikusan növekedett, ez viszont mérséklődni fog, és inkább a specialistákat keresik majd jobban. Ezért is tartjuk fontosnak az együttműködést az olyan egyetemekkel mint az IBS, melynek keretében specialistákat képzünk.

Mit gondol a kormány „Újratervezés” programjáról, melynek keretében a jelentkezők egy 8 hetes ingyenes informatikai képzésben vehetnek részt, és alapvető digitális készségeket, illetve a programozás alapjait sajátíthatják el?

Tényleg nagyon fontos és örvendetes lépés, hogy a kormány foglalkozik ezzel a területtel és újszerűen támogatja a felnőttképzést. Önmagában a 8 hetes képzés arra nem lesz elég, hogy valaki karriert váltson, hiszen a képzés nagyon az alapoktól indul, azonban mind több szakmában szükséges digitális tudás, és ezek alapjait tudja biztosítani egy szélesebb réteg számára. Az igazán értékes, a digitális gazdaság számára is hasznosítható képzésről azonban még nem tudunk részleteket, ezeket mi is várjuk. 

Mennyire tántorítja el a jelentkezőket a Green Fox képzéseitől a milliós tandíj?

Első ránézésre drága a képzés, viszont a hallgató 5-600 kontaktórát kap cserébe képzett mentorokkal. A képzéshez soft skill tréningek is tartoznak, illetve pszichológusaink egyéni coaching lehetőséget is biztosítanak a hallgatóknak. Ha mindezeket számításba vesszük, akkor látszik, hogy mennyire kedvező a képzés ár-érték aránya, főleg ha megnézzük az elhelyezkedés utáni fizetéseket. Ráadásul

a bérek ebben a szektorban sokkal gyorsabban nőnek mint más területen.

Ugyanakkor azt mi is látjuk, hogy nem mindenki tudja előre megfinanszírozni a képzést. Nekünk pedig célunk – összhangban a társadalmi küldetésünkkel –, hogy minél több emberhez eljussunk, ezért is vezettük be az utófinanszírozásos fizetési lehetőséget, melynek keretében a hallgató dönthet úgy, hogy az elhelyezkedést követően jövedelemarányosan fizeti vissza a képzés díját. Ez a jövedelmének minimum 20 százaléka. Viszont ha nehéz helyzetbe kerül a végzett hallgatónk, akkor szüneteltetjük és átütemezzük a fizetést. Munka mellett, nagyjából 11 hónap alatt is van lehetőség elvégezni a képzésünket, a részidős oktatás ugyanis hétköznap esténként, valamint hétvégén zajlik.

Nem olcsó a képzés, de megéri, mert egy jól fizető, biztos karriert ad.

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. június 03. 04:12
Ez így van. Tudni lehet képesítés nélkül is. Csak annyival, hogy az Internetről tanulta nem nagyon fogják interjúra hívni. Ezért kellenek az oklevelek, bizonyítványok. Azoktól picit hitelesebb és komolyabbnak tűnik.
Akitlosz
2020. június 03. 04:09
11-et keresnek országosan az állami rendszerben. Az azon kívüli álláshirdetések jó része nem valós, csak adatokat gyűjtenek a cégek a munkaerőpiacról, de nem töltik be a meghirdetett állásokat. A jelentkezőket elutasítják és keresnek tovább, azaz csak hírdetgetnek de nem nagyon akarnak felvenni senkit, főleg nem gyorsan.
szavaztam
2020. június 03. 00:01
nyaf-nyaf ha érdemben nem tudsz hozzászólni akkor ne fárasszál, kurvára nem érdekel ha elirok valamit...
zebu
2020. június 02. 23:51
"A programozáshoz nem kell egyetemre járni - a Green Fox társalapítója a Makronómnak" Ahhoz sem kell egyetemre járni, hogy egy csomó hulyeséget beszéljen valaki. Persze, a Green Fox által képzett programozó segédmunkásokra is nagy szükség van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!