Brit vezérkari főnök: Egész pályafutásom legnagyobb feladata az egészségügy segítése

2020. április 24. 11:42

A brit fegyveres erők vezérkari főnöke szerdán kijelentette: több mint négy évtizedes katonai pályafutásának legnagyobb egyedi logisztikai feladata a hadsereg által a brit egészségügyi rendszernek az új koronavírus okozta járvány leküzdéséhez nyújtott segítség.

2020. április 24. 11:42
null

Sir Nick Carter tábornok, aki először vett részt a járványhelyzet alakulásáról szóló napi kormányzati sajtótájékoztatón, elmondta: a brit hadsereg 25 napja kezdte az együttműködést a brit állami egészségügyi szolgálattal (NHS), és ez alatt több mint 24 ezer négyzetméternyi elosztóraktárat épített fel, ez csaknem négy labdarúgópálya területe.

Az egészségügyi felszerelések kiszállítását végző katonai járművek akkora utat tettek meg, mintha

háromszor megkerülték volna a Földet,

tette hozzá.

A vezérkari főnök elmondta: a hadsereg szakértői bekapcsolódtak a szűrésbe is, részt vettek a szűrőhálózat megtervezésében, személyesen jelen vannak több szűrési helyszínen és újszerű mobil szűrőállomásokat is kiépítettek.

Részletek nélkül hozzátette: a hadsereg egyik dandárja részt vesz a rémhírek, az álhírek, a dezinformációs tartalmak terjesztése elleni kormányzati fellépésben.

A vezérkari főnök beszámolója szerint mindehhez a fegyveres erők 20 ezer tagját helyezték magas fokú készenlétbe, és a konkrét feladatok végrehajtásában egyszerre rendszerint 3-4 ezer katona vesz részt.

Carter tábornok elmondta azt is, hogy a brit védelmi minisztérium Porton Down városában, Anglia délnyugati térségében működő vegyi és biológiai kutatóintézetének tudósai szintén részt vesznek a járvány elleni küzdelemben.

A Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatón Dominic Raab külügyminiszter – aki a Covid-19 betegségből lábadozó Boris Johnson miniszterelnök megbízásából látja el a kormányfői feladatokat – kijelentette: a járvány megfékezését célzó, csaknem egy hónapja érvényben lévő

korlátozó intézkedések feloldása vagy enyhítése a betegség újbóli kiugró ütemű terjedésének kockázatával járna,

és emiatt szükségessé válhatna a korlátozások újbóli bevezetése.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos a tájékoztatón nem zárta ki a korlátozások fokozatos enyhítését, de azt „teljesen irreális várakozásnak” nevezte, hogy Nagy-Britanniában „hirtelen mindent feloldjanak.”

Whitty professzor szerint a jelenlegi helyzetből egy magas hatékonyságú oltóanyag vagy gyógyszer kifejlesztése kínálja a legjobb kiutat, de „rendkívül csekély” az esélye annak, hogy a következő egy naptári éven belül ezek meglesznek.

Nagy-Britanniában mindazonáltal

csütörtökön már elkezdődik az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyag emberi tesztelése.

A szerdán ismertetett legújabb statisztika szerint az elmúlt 24 órában a brit hatóságokhoz 759 olyan halálesetről érkezett bejelentés, amelyet a Covid-19 járvány okozott.

Egy nappal korábban a brit kórházak 823, két napja 449, három napja 596, négy napja 888 koronavírus-fertőzött beteg haláláról számoltak be.

A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt március 9-én regisztrálták.

A brit egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 18 100-an haltak meg a Covid-19 betegségben.

Az ismertetés szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma az utóbbi egy nap alatt 4451-gyel emelkedett.

Egy nappal korábban 4301, két napja 4676, három napja 5850, négy nappal ezelőtt 5526 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok.

Nagy-Britanniában szerdáig 559 935 szűrővizsgálatot végeztek és 133 495 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barany
2020. április 28. 16:18
A járványveszély súlyosságát bizonyítja a BAF (British Armed Forces, Brit Fegyveres Erők) teljes bevetése a védekezésbe, és a vezérkari főnök nyilatkozata, hogy négy évtizedes katonai pályafutásának legnagyobb kihívása vár rá. Pedig ebbe a falklandi háború is bele eshetett. (Igaz akkor még fiatal tiszt lehetett.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!