A lengyel kormányfő különadókkal és az adóparadicsomok felszámolásával szerezne pénzt uniós válságkezelésre

2020. április 07. 10:33

Az Európai Uniónak amellett, hogy átcsoportosítja költségvetését, a koronavírus elleni harcban új pénzeszközöket is be kell vetnie, melyek forrása elsősorban az adóparadicsomok felszámolásában keresendő – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a szejmben.

2020. április 07. 10:33
null

A koronavírus okozta egészségügyi válság világszerte gazdasági válsággá alakult át – mutatott rá Morawiecki, beszámolva a – többségükben videokonferencia révén jelen lévő – képviselők előtt a koronavírus-járvány lengyelországi kezelésének jelenlegi helyzetéről.

A kormányfő közölte: múlt héten az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel arról beszélt, hogy a válság miatt szükség van új eszközök megtalálására.

Lengyelország készen áll arra, hogy „arányos módon” részt vegyen a világpiacokon történő, az európai többleteszközöket biztosító (kötvény-)kibocsátásokat elősegítő garanciamechanizmusokban – mondta Morawiecki.

Elégedettséggel nyugtázta, hogy a koronavírus kapcsán az EU-ban felmerült a lehetősége az eszközök átcsoportosításának, egyebek között a kohéziós pénzalapokból. Rámutatott: e téren a „közös, szolidáris politikát” Olaszország, Spanyolország, Franciaország mellett a visegrádi csoport is szorgalmazta. Egyúttal Morawiecki aláhúzta:

szükséges, hogy új uniós eszközök is megjelenjenek.

Lehetséges forrásként a lengyel miniszterelnök egyebek között a digitális adót, a magas szén-dioxid-kibocsátással készült, majd exportált áruk megadóztatását, a nemzetközi óriáscégekre kivetendő adókat sorolta fel, elsősorban azonban

az adóparadicsomok felszámolását emelte ki, név szerint említve Svájcot, Liechtensteint és Ciprust.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2020. május 20. 02:54
+Luxemburg
airmax
2020. április 08. 03:34
+1 Én is pont ezt akarta mondani... No lenne is nagy rikácsolás.. Az rtl is luxemburgba van bejelentve...
Akitlosz
2020. április 08. 03:34
Luxemburg csak az EU-n belül "adóparadicsom" a még nyomoroncabb országokhoz képest. Úgy normálisan távol van Luxemburg az adóparadicsomi léttől. ÁFA Svájc: 7% Luxemburg: 17% Magyarország: 27% És a számok bizony nem hazudnak.
Akitlosz
2020. április 08. 03:32
Svájc egyedül is jobb hely, mint az egész EU együttvéve. Na Liechtensteinnel együtt meg aztán pláne! És szerencsére képes megvédenie magát Svájc az EU agresszióival szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!