Nem kell mindenkinek fapadosokkal végigszántania az eget

2020. március 17. 19:22

Nem olyan nagy baj az sem, ha az alsógatyánk nem Bangladesből vagy Kínából érkezik. Interjú.

2020. március 17. 19:22
Jordán Ferenc

„Az elit majd utazgathat, a »proli« meg maradjon a valagán. Ez a világ jön?

Jön vissza. Mondjuk inkább így. Még az én ifjúságomban is egyértelműen luxus volt a repülés. Húsz euróért Barcelonába – ilyen nem volt. Én is imádok utazni, mégis azt mondom, hogy több ennek a káros hatása, mint az előnye. Igen, az utazik majd, aki profi, akinek szakmai elintéznivalója van, aki meg kedvtelésből repül – nos, azok a gazdagok lesznek. Mert bizony drága lesz. Legyen is drága. Nem is kell mindenkinek fapadosokkal végigszántania az eget. Semmi értelme. Nem olyan nagy baj az sem, ha az alsógatyánk nem Bangladesből vagy Kínából érkezik. Szóval ebben a pillanatban,

2020 márciusának közepén tragikusnak látszik a vírus okozta helyzet, de bőven lehet, hogy ez indít el minket a normalizálódás felé.

Lehet, hogy apróságnak tűnik, de: végre megint lehetett levegőt venni Kínában. A szennyezésről sokan azt gondolják, hogy több évtized, évszázad alatt felhalmozódott trutymó az, ami eltakarja a napot. Nem. Ha reggel nem nyitnak ki a gyárak, már délután tisztább a levegő. Az emberek most a bőrükön érzik, milyen jó, amikor nincs tömegnyomor az utcán, és még sorolhatnánk.”

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2020. március 26. 15:49
Világ proletárjai...
bpe
2020. március 26. 13:47
"- A vírusnak egyébként miért kell itt lennie a bioszférában? Mire jó ez a valami, ami nem is élőlény? - Az a tudományos közmegegyezés, hogy nem él, valóban, de ez majdnem mindegy, mert pont úgy kell vizsgálni, mintha élne. DNS vagy RNS van benne, körülötte fehérjék, élőlényekben mászkál.. Csupán azért nem tekintjük élőnek, mert nincs anyagcseréje. - Még az sincs, de megölni azért tud minket. Mire jó az neki? - Semmire. Meglehetősen szenvtelenül tekint a világra. A vírus nem más, mint egy nagyon sikeres homokszem a gépezetben. Kis fehérjébe csomagolt géndarab, amely leszakadt egyszer, össze-vissza sodródik a világban és ha véletlenül bekerül valaki más szervezetébe, azt átprogramozza arra, hogy őt sokszorosítsa." ez azért kellően szemléletes volt, a végén szinte már költői.. :)
Cassi
2020. március 26. 13:47
Annyiban igaza van, hogy tényleg döbbenetes dolgok történnek a vírus hatására. Egy hét alatt kiderült, hogy a fél ország képes és hajlandó otthoni távmunkára. Eddig is lehetett volna, napi több millió ide-oda autókázást megspórolva. Valamilyen 19. századi hagyomány alapján ezt a legtöbb munkahelyen nem igazán szerették a főnököcskék, mert a prolinak az a dolga, hogy 8.00-kor szalutáljon a munkapad mellett. Viktor szájából valahogy kicsúszott a "digitális oktatás" kifejezés. Jé! Nem csak egyházi oktatás meg napi kétszeri tornaóra létezik, tényleg. Mik vannak! Hirtelen sokan rádöbbentek arra is, hogy jó dolog a koszos készpénzt kiváltó digitális fizetés. Ezt valamilyen okból egy csomó ember gátolni próbálta eddig, adókkal, miegymással. Szép új világ jön.
puszika
2020. március 26. 12:42
...meg ész sem kell mindenkinek, pláne olyanoknak mint te!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!