Gyengül a forint, lehet baja a MÁP Plusznak?

2020. március 23. 14:53

Röviden nem, nem lehet baj a MÁP+ visszafizetésével.

2020. március 23. 14:53
Alapblog

A kérdés vélhetően azért merülhet fel, mert a vírus gazdasági sokkját elkerülendő, a világ jegybankjai és kormányai egyre nagyobb elánnal kezdik szórni a pénzt. Ebből – reményeink szerint – a magyar állam sem vonja majd ki magát. Erre utal az MNB által hirdetett hiteltörlesztési moratórium, amit még további lépések követhetnek. (És követnek is, azóta öt azonnali intézkedést jelentett be a kormány – a szerk.) Ez a bejelentés erősen köthető ahhoz a forintgyengüléshez, amit az euróval, vagy a román lejjel szemben látunk ezekben a napokban. De ez nem meglepő, ha (a vélt, vagy valós) pénznyomtatás miatt több lesz a forint, csökken az ára.

Amennyiben a zlotyihoz hasonlítjuk, akkor a forint stabil – ugyanis a lengyelek kedden 50 bázisponttal, 1%-ra csökkentették az alapkamatot,

azaz ők is nyomtatják a zlotyit.

A MÁP Plusz visszafizetéséhez azonban a forint gyengeségének semmi köze. Sőt, kis túlzással, pont ez ellen lett kitalálva a MÁP Plusz! Amikor megjelent, akkor sokat foglalkoztunk a hátrányaival, amelyekből a legkézenfekvőbb, hogy milyen drága az adófizetőnek. A nagy előnyének akkor is az látszott, hogy forintban finanszírozott államadósságot eredményez. Persze, merült fel a kérdés, mennyi pénzt érdemes elkölteni békeidőben arra, hogy a vészhelyzetben nagyobb biztonságban legyünk? Nem tudjuk a választ, csak azt, hogy

most jöhetnek el azok az idők, amikor ennek a drágán épített gátnak a védelmét élvezi az ország,

amitől meg lehet tenni, hogy elsőként reagáljon a kormány a recesszióra. Viszont ha az adósságállomány még mindig devizában lenne denominálva, akkor vagy gazdaságsegítő intézkedéseket nem lehetne megtenni, vagy akkor aztán igazán gyengülne a forint (hiszen egyre valószínűtlenebbé válna, hogy vissza tudja fizetni a devizahiteleit).

A forintban denominált hitelből viszont bármennyit vissza tud fizetni, csak jegybanki nyomda kapacitás kérdése, azaz nincs olyan, hogy nincs elég forint a MÁP Plusz kifizetésére.

De, van. Persze, a forint gyengülhet tőle, de ez csak annyit jelent, hogy a MÁP Pluszért stabilan megkapott forintjaink majd euróban kevesebbet fognak érni, ha így marad.

De nem is kell, hogy így maradjon, ha feltesszük, hogy most a nyomtatásban látszólag előreszaladt magyar és lengyel deviza mellé idővel felzárkózik a világ is. A nagy kérdés nem az, hogy ki nyomtat.

Mindenki nyomtat.

Hanem, hogy ki mennyire nyomtat a többiekhez képest a piac percepciója szerint. Ebben Magyarország előreszaladt (de baj ez?), ezért jelenleg a forint gyengül. Majd fog erősödni is.”

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. május 15. 07:35
"A forintban denominált hitelből viszont bármennyit vissza tud fizetni, csak jegybanki nyomda kapacitás kérdése, azaz nincs olyan, hogy nincs elég forint a MÁP Plusz kifizetésére." Ez bűnözés, csalás, a hitelezők átverése és kifosztása. Elszedik a nép jó forintját hitelként és utána csak kevesebbet érő rossz forinttal fizetik vissza.
Akitlosz
2020. május 15. 07:31
"Amennyiben a zlotyihoz hasonlítjuk, akkor a forint stabil - ugyanis a lengyelek kedden 50 bázisponttal, 1%-ra csökkentették az alapkamatot," Amennyiben a híg foshoz hasonlítjuk, akkor a forint egyenesen szuperkeménységű. 1 1946-os magyar forint = 1236,6 mai forint 1 1927-es magyar pengő = 4295 mai forint 1 1900-as korona = 4975,91 mai foirnt 1 középkori magyar forint = 57 499 mai forint
Akitlosz
2020. május 15. 07:29
"azaz ők is nyomtatják a zlotyit." Nem mentség. A bűnözés az bűnözés, nem mentő körülmény, hogy más is csinálja. Az összes elfogadhatatlan és börtönt érdemel.
AnOrdinaryEngineer
2020. május 15. 07:25
A forinttal nincsen nagyobb baj, a forinttal akkor lesz baj, hogy ha nem tudjuk a bizalmi válságot megoldani. A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!