Magyarország a közeljövőben leelőzheti versenytársait Matolcsy György szerint

2020. február 11. 14:19

A jövő kihívásaira a „kanyartan” és az előzés tudományának elsajátítását ajánlja a magyar gazdaságnak a jegybankelnök, amelynek része egyebek mellett a versenyképesség, az egészségügy és a felsőoktatás nagy részének erősítése.

2020. február 11. 14:19
null
Rádi Balázs

Matolcsy György egy hétfőn megjelent cikkében azt írta, 2018-19-ben a magyar gazdaság a régió éllovasa lett, visszaelőzve a lengyel gazdaságot. „A következő években azonban újból szakadékos hegyi utakon visz az út felfelé, viharos időkben. Elég egy rossz mozdulat és jön a baj. De a sok kanyar ellenére is sokat lehet előre lépni a versenyben, ha valaki tisztában van a kanyartan és az előzés tudományának néhány szabályával” – véli a jegybankelnök a Növekedés.hu-n megjelent írásában.

Ezen szabályok közé sorolja a gazdaság jó állapotát – amely szerinte már teljesült –, illetve azt, hogy időben fel kell készülni az előzésre.

– írja.

Ráfér a tuning a magyar versenyautóra

A kanyar előtt tisztázni kell, hol vannak az erős pontok és hol a gyengék, és mindkettőn változtatni kell szerinte. Az erős pontok közé sorolja a politikai stabilitást, a tömeges munkahelyteremtést és munkavállalást, Budapest és néhány nagyváros tőkevonzó képességét, adórendszert, a logisztikát, az oktatás egy részét, illetve a pragmatikus gazdaságpolitikát és monetáris politikát, amelyeket tovább kell erősíteni. A magyar gazdaság gyenge pontjai között pedig a versenyképességet, a dualitást, az egészségügyet, a demográfiát, a felsőfokú oktatás nagy részét, a lakáspolitikát és a tőkemérleget említi, amelyeket folyamatosan erősíteni kell.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barany
2020. február 26. 22:18
Matolcsy György meghatározó alkotója volt, és ma is egyik fő működtetője a gazdaságunk intenzív fejlődését biztosító gazdaságpolitikának. Nem véletlenek az ortodox ellenzéki közgazdászok monoton jóslatai gazdaságpolitikánk közeli bukásáról, és nem véletlenek az ellenzéki kommentelők Matolcsyt illető rágalmai és ádáz gyűlölete. Matolcsy gazdaságpolitika kreativitása és eredményei mellett említést érdemel valószínűleg kevéssé ismert irodalmi munkássága. 2010 előtt, az akkor ellenzéki Heti Válaszban rendszeresen megjelentek könyvismertetői jelentős, főleg amerikai vagy angol politikai, gazdasági témájú művekről. Ugyancsak figyelemre méltó a 2004-ben megjelent, Amerikai birodalom (A jövő forgatókönyvei) című műve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!