Íme az országok, amelyek meg sem érzik a kereskedelmi háborút

2020. január 13. 22:40

Míg a kereskedelmi háború és a lassuló globális gazdaság nagyon hátrányosan érinti a fejlett ázsiai országokat, mégis számos gazdaság lesz, amely nagy gazdasági növekedésre számíthat 2020-ban.

2020. január 13. 22:40
null
Takács Zsolt

A kereskedelmi háború és az export-import csökkenése lassítja a fejlődő ázsiai országok gazdaságát, ennek következtében az ADB (Asian Development Bank) csökkentette növekedési előrejelzéseit a régióra. Az ADB 2020-as becslése szerint a térség gazdasági növekedése 5,5 százalék körül alakul majd az évben. A fejlesztési bank szerint a kereskedelmi feszültség a lassulás legfőbb oka, de vannak országok, amelyek jól élhetnek a kereskedelmi háború adta lehetőségekkel.

Kitartó gazdasági növekedés

Az ADB szerint Banglades, India, Tádzsikisztán, Mianmar, Kambodzsa és Vietnám gazdasága fog a legnagyobb ütemben növekedni a 2020-as évben Ázsiában. Banglades esetében az előrejelzés nyolc százalékos gazdasági növekedést mutat. Az országban

2011 óta nem volt alacsonyabb a növekedés, mint hat százalék.

A fejlődő életkörülményeknek és a növekvő béreknek köszönhetően a belső fogyasztás is megnőtt, ami a külföldi tőke bevonzására is pozitívan hatott, mivel 2019 első félévében a mutató 19,5 százalékkal nőtt.

A száguldó Bangladessel ellentétben India gazdasága miatt nagyon is aggódnak a szakértők, bár a gazdasági növekedés továbbra is 7,2 százalékos a bank előrejelzése szerint. A kibocsátás a legfontosabb szektorokban csökkent, de a kormány mindent megpróbál, hogy talpra álljon a gazdaság – írja a Forbes.

Kicsi a bors, de erős

Tádzsikisztán gazdasági növekedése 7 százalékos lehet 2020-ban, ami az arany és ezüst bányászatának, valamint a fémfeldolgozásnak köszönhető.

Mianmar gazdasága 6,8 százalékkal bővülhet az évben, de a GDP-je elég alacsony, csupán 67 milliárd dollár. Az ország ipari exportja az utóbbi 5 évben rohamosan nőtt és a kormány rengeteg gazdasági reformot hajtott végre, amelyekkel befektetőket vonzott be az országba.

Kambodzsa növekedése az előrejelzések szerint 6,8 százalék körül alakul idén, ami 

a hatalmas kínai befektetéseknek és az ipar növekedésének köszönhető.

A kínai befektetők leginkább ingatlanokba, infrastrukturális fejlesztésekbe fektetnek, 2018-ig összesen 2 milliárd dollárt.

Az összes ország közül Vietnám alkalmazkodott a legjobban a kereskedelmi háború adta keretekhez, gazdasági növekedése 6,7 százalékos lehet 2020-ban. Az ország a magasabb hozzáadott értékű gyártást részesíti előnyben. A külföldi befektetések nagysága 2019 első öt hónapjában 69,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakhoz képest. Vietnám jól használta ki a kereskedelmi háború körülményeit és igyekezett menedéket adni a Kínából menekülő cégeknek. Ennek következtében az ország exportja 4,4 százalékkal nőtt 2019-ben és 5,8 százalékkal növekedhet 2020-ban.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemvagyoksanyi
2020. január 15. 12:37
Tocsikisztán már voltunk.
ökobetyár
2020. január 15. 12:34
Gazdag önellátó országokkal (Kanada, Ausztrália) szemben a "szegény" államok azért lehetnének autarkok, mert kicsivel beérik. De mára mindenki be van kötve a világgazdaságba és vele bukik, ha krach lesz. KÖLN 2020 JÖVŐSZCENÁRIÓ ÉS AMIVÉ LETT Robert Jungk jövőműhelyében (Zukunftswerkstatt) tanultunk demokráciát és jövőt építeni, 1986-ban Kölnben. „Lesz-e Budapest 30 év múlva?” Ez volt a címe egy előadásomnak - 1993-ban. Tehát még 7 évem van, hogy hülyét csinálok magamból. Inkább, mondtuk Kölnben, semmint, hogy bekövetkezzen. Disztópiákat azért írunk, hogy ne következzenek be. Íme a KÖLN 2020 utópia-jövőszcenárió, 1989-ből (lerakva a Salzburg-i jövőkönyvtárban): Köln 2020 - Egy város- és társadalomutópia; 8 követelmény, 1989 - 1. A sűrítettséget föloldani 2. Átépítés (Ma 4*-os hotel, holnap kecskeistálló) 3. Ökológiai egyenjogúság mindenkinek 4. A szociális rend visszaállítása 5. Ismét túlélőképes 6. Ismét letelepült 7. Nincsen beteg ember többé 8. Szellemiek anyagiak helyett 2/3 lakosság kiköltözik a városokból Falvak benépesítése, tanyák kibővítése, új települések létesítése bolo!bolo-közösségek a városokban A toronyházak, épületek, gyárak, berendezések új funkciót kapnak: a lakosság élelmezési és energetikai önellátása: szelíd technikák fölsze- relése, zöldség, gyümölcs, hal, gomba termesztése. Föltételek: -Pozitív energiamérleg -A hulladékok beiktatása a bio-körökbe -Méregmentesség -Humánus munka Senki ne károsodjon ökológiai ill. környezet-higiénés szempontból (Ne autózz az én körzetemben, én sem a tiédben -A környezeti kárköltségek bevétele a gyártási költségekbe-áru drágább a szűz vidékeken-Szűnjék meg a 3000,-márkás autószubvenció) Legyen ismét nagycsalád avagy létesüljenek közösségek Teljes önellátás és önfenntartás a körzetben, a munkamegosztás visszavétele egészen a körzetszintig (Nyersanyagoktól, technikáktól független) - Nincsen turizmus, nincsen utazás többé, élj meg a körzetben és a körzetből -Megszűnnek a betegségek, mert megszűnnek kiváltó okaik, az ember visszatér egy alapvetően egészséges életformához - A nagy klinikák, életmeghosszabbító technikák megszűnnek; a kétkezi és szellemi munka mindenkit jó erőben tart - Fűtsünk kalotaszegi legényessel! Szórakoztasd önmagad. Senki ne lépje túl a biológiai alapszükségletet. A szellemi tevékenység fölöslegessé teszi a konzumot. Csak az lesz a konzum áldozata, aki család, barátok híján az elismerést, szeretetet, figyelmességet luxuscikkekkel akarja pótolni.
ráadás-éve
2020. január 15. 12:30
Legyünk mi is Tadzsikisztán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!