Sokkal kevésbé járul hozzá az erdőirtás a klímaváltozáshoz, mint hittük

2019. november 06. 11:09

Az erdőirtáshoz köthető szén-dioxid-kibocsátás jóval alacsonyabb az eddig véltnél, vagyis a gyakorlat sokkal kisebb mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz – derült ki egy új tanulmányból. Inkább az ipar kibocsátását kellene csökkenteni.

2019. november 06. 11:09
null
Takács Zsolt

Az Ohiói Állami Egyetem és a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a fakitermelés és mezőgazdasági termelés céljából végzett erdőirtás miatt nagyjából

92 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe 1900 óta

– olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

Az ohiói egyetem munkatársa, Brent Sohngen szerint ez a becslés nagyjából egyötöde a korábbi tanulmányokban megállapított 484 milliárd tonnának, ami az emberhez köthető összkibocsátás egyharmadát teszi ki az elmúlt 119 évben.

A professzor szerint a korábbi becsléseket az erdők természetes úton történő regenerálódására alapozták, figyelmen kívül hagyva az olyan erdőgazdálkodási gyakorlatokat, mint a faültetés, a fajtaváltogatás, a körültekintő trágyázás, az öntözés és az erdőnövekedést elősegítő egyéb eljárások.

Eltérő módszertan

A Journal of Forest Economics című folyóiratban publikált új tanulmány készítői egy olyan új modellel dolgoztak, amely figyelembe veszi ezeket a tényezőket.

A szakemberek szerint, ha összevetjük a csaknem 1300 milliárd tonnányi szénre rúgó ipari kibocsátással, akkor az ember általi földhasználat és annak változásai viszonylag kis mértékben járultak hozzá a szén-dioxid-kibocsátáshoz az érintett időszakban.

A kutatók korábban úgy becsülték, hogy az emberhez köthető emisszió nagyjából 27 százalékáért az erdőirtás a felelős, ám az új eredmények szerint ez az arány mindössze 7 százalék.

Az új eredmények azt sugallják, hogy

a szén-dioxid-kibocsátás mérséklését célzó erőfeszítéseknek döntően az iparra kellene irányulniuk.

A szakemberek szerint ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy az erdőket ezentúl figyelmen kívül kell hagyni, ha környezetvédelemről van szó.

Sohngen szerint a fáknak jelentős szerepe lehet a klímaváltozás elleni védekezésben, de ehhez az kell, hogy a világ kormányai elősegítsék az erdőségek még hatékonyabb kezelését.

(MTI, Fotó: MTI/EPA/Alain Compost)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. december 16. 10:48
Nem csak az erdők tűnnek el, de a szavak is. Pár éve még éghajlatnak hívták a klímát. Mára viszont már kipusztult ez a szó. Ez vár a szén szóra is. Már a szén is csak karbon.
IV. Fawkes
2019. december 16. 10:48
Miből gondoljuk azt, hogyha egy 100 km-es sugarú körben nem nagyon tudjuk megmondani az egy hét múlva bekövetkező időjárást, akkor egy olyan végtelenségig bonyolult rendszert, mint a földi éghajlat, meg tudunk magyarázni?? Jósolgatni igen, de azt ötezer éve is tudott az ember.
Megtalálta
2019. november 18. 17:36
"Az ohiói egyetem munkatársa, Brent Sohngen szerint ez a becslés nagyjából egyötöde a korábbi tanulmányokban megállapított 484 milliárd tonnának, ami az emberhez köthető összkibocsátás egyharmadát teszi ki az elmúlt 119 évben." Egyötöde? Egyötöde??? És ti nevezitek magatokat tudósoknak? Erre alapozva akartok politizálni, megmondani, ki mit csináljon, mit egyen??? Az alkimisták tisztességesebbek voltak, mint ti, hályogkovács klimatológusok!
kalmangergely
2019. november 18. 17:05
A cikk tartalma és címe nincs összhangban! Az idézett tudósok azt állítják, hogy az erdőültetések/-regenerálódások jelentős mértékben ellensúlyozták az erdőirtásokat. Ebből azonban egyáltalán nem következik az, hogy az erdőirtások önmagukban kevésbé járulnának hozzá a klímaváltozáshoz, mint hittük. (Az erdőtelepítések CO2 megkötését az IPCC tanulmányai eddig is figyelembe vették, szóval számomra nem derül ki, hogy mi a tanulmány újdonsága.) Arról nem is beszélve, hogy az erdőirtásnak az ÜHG kibocsátáson túl is jelentős ('non-carbon') hatásai vannak a klímára. A trópusi esőerdők rendkívül sok vizet párologtatnak, amikből felhők képződnek, amik a napsugárzás jelentős részét visszaverik. Esőerdők irtásakor a trópusi felhőzöttség, ezáltal az albedó jelentősen csökken. A trópusi esők elmossák a sérülékeny talajréteget (amiból további ÜHG kibocsátás származik), ami ellehetetleníti a későbbi ökológiai restaurációt. Az esőerdők a Föld vízkörforgásában, más területek vízellátásában is jelentősek, irtásuk ezért máshol további károkat okozhat. Egy ilyen félrevezető cím igen káros, veszélyes dezinformáció! Kérem T. Szerkesztőséget, járjon el nagyobb körültekintéssel a címadás során!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!