Ne mások döntsenek arról, hogy akarunk-e GMO-kat a magyar mezőgazdaságban vagy sem

2019. október 25. 21:51

Olyan tagállamok döntöttek helyettünk, ahol az emberek csak a boltok polcairól ismerik például a kukoricát.

2019. október 25. 21:51
null
Nagy István

„A magyar kormány éveken át vezető szerepet játszott abban a tárgyalási folyamatban, amely végül 2015 márciusában jogi lehetőséget teremtett a GM növények köztermesztésének tagállami tiltására. Régóta kifogásoltuk – és ennek minden lehetséges fórumon hangot is adtunk –, azt a gyakorlatot, amely szerint mások döntenek helyettünk arról, hogy akarunk-e GMO-kat a magyar mezőgazdaságban vagy sem. Ráadásul

olyan tagállamok döntöttek helyettünk, ahol az emberek csak a boltok polcairól ismerik például a kukoricát.

A tiltást lehetővé tévő uniós jogszabályt az EU tagállamai közül elsőként ültettük át nemzeti jogrendünkbe. (...)

Míg az élelmiszerek esetében a Nébih monitoringvizsgálatai alapján elmondható, hogy

GMO-t tartalmazó élelmiszerek nem fordulnak elő a hazai boltokban, a takarmányok, azokon belül is a szójatermékek kapcsán más a helyzet.

Szójából mindössze 15-20 százalék körüli az önellátottságunk. Az Európai Unióhoz hasonlóan Magyarország saját termelésből nem tudja kielégíteni a szójára alapozott, magas fehérjetartalmú takarmányok iránti belső igényét, így a takarmányipar számára a szójadara egyértelműen olyan termék, amelyre a magyar állattenyésztésnek szüksége van, a felhasznált teljes mennyiség jelenleg nem helyettesíthető.

Bizonyos állati eredetű termékek kívül esnek a jelölési kötelezettségen (például a GM takarmányt fogyasztó állatok tejét, húsát, tojását nem kell jelölni).

Az »inverz« vagy fordított jelölés, azaz a GMO-mentesség címkézése a fentiekre figyelemmel már évekkel ezelőtt fontos kérdésként merült fel, amelynek jogszabályi alapjait 2016-ban megteremtette a tárca.”

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valandil
2019. december 16. 08:18
Juliska! Buta vagy, de legalább rosszindulatú.
Giuliano
2019. december 16. 08:18
A futballabda-fejűek megint durciznak azon,hogy bizonyára náluk sűrűbb agytérfogatúak egyszerűen átlépnek rajtuk,mert megúnták már,hogy ezek mindig a csomón kákát keresnek,Bánkúti búzát az ugarukon termelnek,és szürkén magyar vágyú ökröket fejnek...!Jelentéktelenné devalválták a konzervált magyar jövőképet,Huszt várát királyuknak felújítva a múltba merengenek--hát lehetne velük dolga Dr Melegnének! 3 majomként vakon,süketen és némán a királyuk palástján csüngenek,mert az a biztos tuti,melyben még nem csalódtak ésbizton elvezetheti őket a Nirvánába,hol végre konzervdobozfejűek lehetnének...!
samuka
2019. november 18. 07:29
Igen, a kukorica a boltok polcain terem, a csirke meg zacskóban tenyész.
samuka
2019. november 08. 12:06
Igen, a kukorica a boltok polcain terem, a csirke meg zacskóban tenyész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!