Komoly probléma a központi bankok alacsony kamatpolitikája

2019. július 16. 22:01

A központi bankok felelősek megannyi bűnért, amivel rendszerint a kapitalizmust vádolják.

2019. július 16. 22:01
Ryan McMaken

„Három tanulságot is meg tudtunk fogalmazni az alacsony kamatokkal kapcsolatban, amit meglepetésünkre a CNN is említett.

  • Az alacsony kamatok hozamvadászatot indítottak el, mely a gazdagoknak kedvez a középosztállyal szemben.
  • Az alacsony kamatpolitika megkárosítja az átlagembert, aki fix fizetésből, illetve alacsony kockázatú és kamatozású befektetésekből él.
  • Az alacsony kamatok a startupok helyett a már biztos lábakon álló nagyvállalatoknak kedveznek.

Más szóval az alacsony kamatok a középosztály helyett a gazdagoknak kedveznek, miközben szélesítik a jövedelmi szakadékot.

Ez persze nem túl meglepő azoknak, akik követik az osztrák közgazdasági iskola kritikáját az ultra alacsony kamatokról és a monetáris politikáról.

Noha a szabadpiac és a »neoliberalizmus« kritikusai körmük szakadtáig elutasítják a központi bankok pusztító erejét, a tények magukért beszélnek; az expanzív monetáris politika a jövedelmi egyenlőtlenséget szélesíti, miközben a gazdagokat előnyben részesíti. Magyarán a központi bankok felelősek megannyi bűnért, amivel rendszerint a kapitalizmust vádolják.”   

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazav
2019. augusztus 29. 20:30
Korai volt ilyen széles körben, az biztos.
istvánkeve
2019. augusztus 29. 13:23
Számomra nem az ingovány mérete, hanem a mélysége az igazán ijesztö!
ráadás-éve
2019. augusztus 17. 22:08
Mondtam ezt már én is.
istvánkeve
2019. augusztus 15. 18:43
Talán abban egyetértünk, hogy a politika olyan játékkal (Euro-rendszer) kezdett el játszani, amit nem kellett volna! Imádkozzunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!