Hét éve nem nőttek így a bérek az euróövezetben

2018. december 17. 15:04

Tovább emelkedtek a munkaerőköltségek az Európai Unióban és az euróövezetben a harmadik negyedévben. Az euróövezetben több mint hétéves csúcsra gyorsult a növekedés üteme.

2018. december 17. 15:04
null

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) adatai szerint éves összevetésben az euróövezetben 2,5 százalékkal, az EU-ban pedig 2,7 százalékkal nőtt az óránkénti munkaerőköltség július-szeptemberben. 

A második negyedévben az eurózónában 2,3, az unióban pedig 2,7 százalékos emelkedést mértek. 

A munkaerőköltség két fő alkotóeleme közül a bérek és keresetek a 19 tagú euróövezetben 2,2 százalékkal, a 28 országot számláló unióban pedig 2,7 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A másik összetevő, a nem bérjellegű költségek – köztük a munkáltatói társadalombiztosítási hozzájárulás – 3,0 százalékkal, illetve 2,4 százalékkal kúsztak feljebb. 

A második negyedévben az euróövezetben a bérek és keresetek 2,1 százalékkal, a nem bérjellegű költségek pedig 3,0 százalékkal nőttek, míg az EU-ban 2,8 százalékos, illetve 2,7 százalékos emelkedést mértek.

Éves összehasonlításban Romániában emelkedett legnagyobb mértékben, 13,9 százalékkal az óránkénti munkaerőköltség július-augusztusban, a második helyezett Lettországban 13,2 százalékkal, majd Litvánia következik 10,7 százalékkal, Magyarország pedig 9,0 százalékkal a negyedik. 

A legkisebb növekedést Belgium (1,2 százalék), Portugália (1,5 százalék), valamint Málta és Finnország (1,6 százalék) könyvelhette el.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2018. december 19. 14:53
Nőttek , csak nem itt Magyarországon. Itt az árak nőttek és tovább nőnek. De ez a "munkáosztály" VISSZAUTASÍTJA a jólétet, mert akkor "szegény államnak" rosszul menne. A magyar ember inkább marad szegénynek, minthogy Orbánt ilyen megpróbáltatásoknak kitegye - mármint. hogy "gazdagabbá tegye" s szegényeket. A legalacsonyabb nyugdíj 28500 FT. A minimálbér nettója 91000 FT. 1945-ben a megszállók és hazai kiszolgálói 4/5-del csökkentettek minden bért és minden nyugdíjat. Azóta így maradt máig.
korona
2018. december 19. 12:54
Sőt, a magyarok teljesen meg vannak győződve arról is, hogy a munkájuk TÍZSZER kevesebbet ér, mint egy nyugati munkás munkája. Továbbá ÖNTUDATOSAN elutasítják a FELTÉTEL NÉLKÜLI BÉRT is. mert akkor majd nem akarnak szolgák lenni az emberek. Nem kell nekik, na. Ami fent, az lent is (Triszmegisztosz: Smaragd tábla)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!