Beszélnünk kell a termelékenységről

2018. január 30. 09:45

A bérek az egész 21. században nem tartottak lépést a növekvő termelékenységgel.

2018. január 30. 09:45
Frances Coppola

„A határtermelékenység elmélete szerint a profitot maximalizáló vállalatok csak olyan dolgozókat alkalmaznak, akik legalább akkora hozzáadott megtérülést hoznak létre a cégnek, mint amennyit fizetni kell nekik. Így kifejezve ésszerűnek tűnik: miért foglalkoztatna egy cég olyan dolgozót, aki nettó költséget jelent? De a határtermelékenység elmélete azt is állítja, hogy a dolgozónak kifizetett bér megegyezik a dolgozó által előállított határtermékkel – más szóval, a bérek a termelékenységgel összhangban növekednek.

Ez bizonyíthatóan tévedés. A bérek az egész 21. században nem tartottak lépést a növekvő termelékenységgel.”

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2018. február 03. 16:43
A termelékenység növekedésével nem áll arányban valóban a bérnövekedés . De hát a határtermelékenység elméletét a 19.század végén dolgozták ki. Azóta a termelőeszközök óriásit fejlődtek . --- Azért furcsa is lenne ha egy rakodócégnél pl. amit kézzel rakodtak 100 éve és most pl. elektromos targoncával vagy akármilyen szuper kütyüvel végzik akkor a több 10-szeres termelékenység növekményt megkapja a mondjuk joysticket kezelő pilóta. Szóval az egyre dráguló technikát is meg kell fizetnie a cégnek . --- Mindez persze nem jelenti azt hogy nem többet kéne hagyni a dolgozónál hisz a tulajdonosoknál hatalmas tőkekoncentráció van , de a linearitás azért túlzás .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!