Szemetek Skandináviára vessétek!

2017. október 16. 12:01

Nem véletlen az, hogy Dánia és Svédország a mai napig nem vezette be az eurót. Ha valóban meggyőződtek arról, hogy az hasznos nekik és megerősíti a versenyképességüket, bizonyos, hogy ők is bevezetik.

2017. október 16. 12:01
Novoszáth Péter

„A jegybank elnöke szerint Magyarországnak nem lehet követendő példa a dél-európai országok gazdasági modellje, nem lehet a magas eladósodottságot, a magas munkanélküliséget példaként állítani az ország elé. A kelet-közép-európai országoknak a skandináv modellt kellene követniük, mert a skandináv országok a foglalkoztatás növelése, a munkaintenzív gazdasági időszak után a tőkeintenzív fejlődési útra léptek, most pedig tudásintenzív időszakban vannak. Ez a modell pedig sikeres példa lehet Magyarországnak és a többi közép-európai országnak is. Ami azt jelenti, hogy egyszerre kell tudni extenzív és intenzív módon fejleszteni a hazai vállalkozásokat.

Nem elég csak a számukat növelni, abban kell támogatni őket, hogy a tőkéjüket és a tudásukat is növelni tudják, és mind többen váljanak versenyképessé a külföldi vállalkozások beszállítóiként, valamint önálló késztermék- és technológiafejlesztőkként. Ehhez sokkal több hazai vállalkozásnak kellene a jelenleginél lényegesen több tőkét felhalmoznia, például azzal, hogy képessé válnak a megjelenésre a Budapesti Értéktőzsdén. A versenyképessé váláshoz sokkal több tőkére, kutatás-fejlesztésre és jó szakemberre lenne szükség.

A globális versenyképesség rangsorainak erősen szofisztikált és szubjektív ajánlásai azonban jócskán félrevezethet minket. Sokkal inkább olyan kutatásokra kellene építenünk, amelyek tényeken alapulva, a leginkább érintettek bevonásával igyekeznek megállapítani versenyképességünk valós értékelését. A skandináv országok példája ebben is irányadó. Nem véletlen az, hogy Dánia és Svédország a mai napig nem vezette be az eurót. Ha valóban meggyőződtek arról, hogy az hasznos nekik és megerősíti a versenyképességüket, bizonyos, hogy ők is bevezetik. Mindenesetre Görögország és Olaszország példája jelenleg nem azt bizonyítja, hogy az euró javítaná a versenyképességüket.”

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2018. január 08. 00:07
Nem az ultraliberalizmusuk a példa, hanem a gazdaságfejlesztési útjuk ...
Akitlosz
2017. október 30. 03:38
"több tőkét felhalmoznia, például azzal, hogy képessé válnak a megjelenésre a Budapesti Értéktőzsdén." Abban önmagában semmiféle tőkefelhalmozás nincsen. Tőzsdézni meg amúgy is bárki tőzsdézhet. És ha elég ügyes és elég gátlástalan, akkor talán meggazdagodhat sokak szegényedése árán. Mert a tőzsdén nem keletkezik pénz a semmiből. Az egyik nyer a másik veszít. A részvény nem pénz, így az értékének a változása még nem jelent sem nyereséget, sem veszteséget, ahhoz előbb el is kell adni. A tőzsde kapcsán sokszor nem valódi, nem létező pénzekről beszélnek. Lásd pl. egy ember vesz egy részvényt 2000 forintért. Aztán a részvény ára felmegy tízezer forintra, de emberünk persze nem csinál semmit a részvényével. Aztán a részvény ára leesik 5000 forintra és ekkor eladja emberünk a részvényét. Mi a mérlege? Nyert 3000 forintot vagy bukott 5000 forintot? Természetesen nyert 3000 forintot a bolton. Míg az újsághírek az utóbbival szoktak számolni csakhogy az nem létező pénz, soha nem is létezett. Senkinek a zsebében nincsen az az "elveszített" 5000 forint, mert az a pénz egyszerűen nem is létezik. Egy részvény tulajdonrészt testesít meg egy cégben, mégpedig ugyanakkorát a tőzsdei éppen aktuális árfolyamától függetlenül és a cég is ugyanakkora szintén az a részvénye árfolyamától függetlenül. Ráadásul aki bevezeti a cégét a tőzsdére ő el is adja azt részben, azt meg tőzsde nélkül is megteheti és akkor már nem csak az ő cége lesz és nem is csak neki termeli a profitot. Érdemes úgy tőkét szerezni a cégünkbe, hogy az utána már ne a mi cégünk legyen? Ezt mérlegelni kell.
madarasi.abel
2017. október 27. 00:34
ennél még a 444 is jobb elemzést ad a helyzetről. És nem, az nem propaganda az euro mellett. tessék annak, aki gondolkodni is tud/akar: https://444.hu/2017/10/17/palankai-tibor-az-euro-ovezet-nemet-problemaja-hoz
Volo
2017. október 27. 00:34
Én is mindig röhjögök, amikor a gazdasági antitalentumok ( magyarul: balfaszok!) csak valami primitív demagógiát tudnak ide firkantani szakmai érvek helyett.. Így újra lejáratják magukat, s az általuk képviselteket egyaránt! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!