Nem csitulnak a kedélyek az Eurovízió körül: félmeztelen palesztin szimpatizánsok követelik Izrael kizárását

2024. február 04. 15:03

Izrael svédországi nagykövete korábban úgy fogalmazott: „Az Izrael bojkottjára való felhívás a Hamász és a terrorizmus támogatását jelenti."

2024. február 04. 15:03
null

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, bojkottálni akarják Izrael részvételét az Euróvízión a gázai hadműveletek miatt. A Politico szerint a zenés rendezvény az elmúlt években „teljesen át lett politizálva”. A portál emlékezet: 2022-ben Oroszországot például kizárták, és Ukrajnát tették meg győztesnek.

Ennek megfelelően most Izrael lett a célpont

– világít rá a Politico.

Az Euróvíziót idén májusban a svédországi Malmöben tartják, több versenyző is petíciót intézett a szervező Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) részére, amelyben a a gázai „humanitárius katasztrófára” figyelmeztetnek. A finnek például a finn közmédián keresztül próbálnak nyomást gyakorolni az EBU-ra, mondván, nem szabad hagyni, hogy „egy háborús bűnöket elkövető ország, amely katonai megszállás alatt tartja Gázát, megjelenhessen a nyilvánosság előtt, és a zenével próbálja meg tisztogatni a róla kialakult képet”.

A kritikák miatt az Európai Műsorsugárzók Uniója felülvizsgálta a résztvevők listáját, és kimondta, hogy az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató (a KAN) megfelel az idei versenyszabályoknak. „Ez pedig összhangban van más nemzetközi szervezetekkel, amelyek fenntartották befogadó álláspontjukat a nagy versenyek izraeli résztvevőivel szemben” – nyilatkozta Noel Curran, az EBU főigazgatója.

Ezt is ajánljuk a témában

Tovább gyűrűzik a botrány

A szervezők mindezek ellenére érzik a feszültséget, ezért a verseny házigazdája felszólította az EBU-t, hogy döntse el véglegesen, ki vehet részt a versenyen. Mindeközben az ír RTÉ közel ötszáz e-mailt kapott, amelyben arra kérték, vonuljon vissza a dalversenytől, ha Izrael is részt vesz rajta, Norvégiában pedig 

palesztin szimpatizánsok térdeltek félmeztelenül a hóban az NKR előtt, hogy Izrael kizárását követeljék.

Az izlandi RÚV közölte: elhalasztja a döntést arról, hogy csatlakozik-e az idei versenyhez, miután befejezte a nemzeti válogatót, amelyben egy palesztin énekesnő is szerepelt.

Izrael svédországi nagykövete, Ziv Nevo ezzel szemben korábban úgy fogalmazott: „Az Izrael bojkottjára való felhívás a Hamász és a terrorizmus támogatását jelenti. Távol kell tartani a politikát az Eurovíziótól”.

Nyitókép: Annika Byrde/EFE via EPA

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. február 05. 16:38
Az euro táncdal fesztivált, vagy egy lmbtqksjdfvf-s, vagy egy ukrán, vagy egy lmbtqdkvuhfhu-s ukrán fogja megnyerni. EZért kár indulni rajta...
Intar
2024. február 05. 11:39
Valamikor az izraeli titkosszolgálat likvidálta az efféle zsidógyűlölőket. Közben pedig meszelik Bergen-Belsen körleteit.
robogo72
2024. február 05. 09:49
Csak nehogy Kiszel Tünde néni is beszálljon a buliba.
kissjani
2024. február 05. 08:24
Köszönöm, ritka, hogy egy gyűlölt hétfő reggelen őszintén, jóízűen nevessek! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!