Ukrajna után Moldovából is kitiltották a Kusturica-filmzenés Goran Bregovićot

2023. augusztus 21. 14:17

„Goran Bregović zenéjére táncolni ma olyan, mintha az ukránok sírján táncolnánk” – hangzott a magyarázat.

2023. augusztus 21. 14:17
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Goran Bregović szerb énekesnek – a Kusturica-filmek jól ismert zeneszerzőjének – vasárnap kellett volna fellépnie egy moldovai fesztiválon, azonban a repülőtéren váratlanul megtudta: 

megtiltották a beutazását Moldovába. 

Noha a kisinyovi nemzetközi repülőtéren a gép már leszállt, amivel Goran Bregović és zenekara érkezett, hideg zuhanyként érte őket a hír, nem léphetnek be abba az országba, ahol este kellett volna fellépniük a Gustar Fesztiválon az Orheiul Vechi kulturális-természeti rezervátumban. 

A fesztivál szervezői az eset kapcsán arról tájékoztatták a csalódott rajongókat, hogy Goran Bregović zenekara nem lesz jelen a rendezvényen, mivel nem kaptak engedélyt az országba való belépésre.

A kisinyovi hatóságok azonban 

hivatalosan nem közölték az énekessel a kiutasítás okát

 – írja a Hotnews.

Később a balkáni művész angol nyelvű üzenettel reagált a történtekre, amelyben kifejti: csalódott a hatóságok döntése miatt, amelyre állítása szerint nem kapott hivatalos magyarázatot.

A moldovai miniszterelnök-helyettes reagált a hatóságok helyett

Ugyan a hatóságok nem, de az ország miniszterelnök-helyettese elárulta a zenész kitiltásának okát.

Goran Bregović zenéjére táncolni ma olyan, mintha az összes ukrán sírján táncolnánk, akik az orosz agresszió következtében haltak meg. 

Mezítláb, vidáman és gerinctelenül, állásfoglalás és vélemény nélkül” – indokolta a döntést Dumitru Alaiba a Facebookon.

Nem az első eset, hogy a szerb zenészt kitiltják 

A 73 éves Goran Bregović a mai Bosznia-Hercegovinában, Szarajevóban született, de bevallottan nosztalgiát érez az egykori Jugoszlávia iránt, és ő komponálta azt a dalt, amellyel Szerbia 2010-ben az Eurovízión indult. 

2014-ben Goran Bregović  nyíltan támogatta a Krím, valamint tavaly Ukrajna orosz megszállását. 

Bár a moldovaiaknak küldött üzenetében azt állítja, máshol nem ütközött problémákba, a művésznek tilos a beutazás Ukrajnába és Lengyelországba is. Korábban a kisinyovi hatóságok közölték, hogy a Moldovai Köztársaság területén nem kívánatosak azok, akik háborúra, viszályra és gyűlöletre szólítanak fel.

Emlékezetes, hogy a szerb zenésznek 2015-ben Kijevben fújták le az egyik koncertjét, 

mondván, megsértette az ukrán törvényeket azzal, hogy az Oroszország által elcsatolt Krím területére lépett és Szevasztopolban koncertet adott.

Tettével megsértette a hatályos ukrán törvényeket” – közölte akkor az eset kapcsán Makszim Sulzsenko, a Stereo Plaza nevű koncertterem vezető menedzsere. 

Kicsivel ez után Bregović a dél-lengyelországi Oswiecimben (Auschwitz) lépett volna fel a Life Festival című popzenei rendezvény tiszteletbeli házigazdájaként. A fesztivál honlapján közzétett nyilatkozat szerint azonban a Lengyelországban egyébként népszerű Bregovićnak „a krími koncertet követő nyilatkozatai ellentétesek voltak a Life Festival elveivel”. Így hát lefújták a részvételét.

A zenész a közlés szerint: jelentéktelen színben tüntette fel a jogellenesen elcsatolt területeken tartott fellépését és elhatárolódott az ukrajnai orosz fegyveres beavatkozás elítélésétől.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem csak Bregović, de filmes társa, Kusturica is feketelistán van

Ahogy arról olvasóinknak is beszámoltunk, áprilisban robbant a hír, hogy az ukrán kulturális tárca közzétette azoknak a külföldi személyeknek a névsorát, akiket veszélyesnek tartanak az ukrán nemzetbiztonság számára.

Olekszandr Tkacsenko kultuszminiszter állítása szerint 211 külföldi előadóművész, színész, zeneszerző került az Ukrajnára veszélyt jelentő személyek listájára. Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által javasolt listán szerepel például Mihail Bojarszkij, Oleg Tabakov, Alekszandr Rozenbaum és más orosz színészek, előadóművészek és zeneszerzők, 

de ugyanennyire veszélyes Ukrajna számára Gérard Depardieu, Steven Seagal francia és amerikai színész, valamint Emir Kusturica szerb filmrendező is.

Kusturica már több ízben kinyilvánította igencsak markáns véleményét bizonyos politikai kérdésekben. Ahogy arról korábban szintén beszámoltunk, a Balkán-érzést a filmvilágban meghonosító rendező tavaly azzal haragította magára az ukránokat, hogy rossz színésznek nevezte Zelenszkij elnököt, majd kiállt a béke mellett, 

kijelentve, hogy szerinte az USA gyarmatként kezeli Európát a konfliktusban.

A Macska-jaj és a Cigányok ideje rendezője egészen pontosan a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon való vendégeskedését tette emlékezetessé ezekkel a mondatokkal. Kusturica a rendezvényen többek között azt a kérdést boncolgatta, hogy ha az Egyesült Államok harcolni akar Oroszországgal, miért nem Alaszka felől támad? A rendező arról is értekezett, hogy úgy látja, Európa lényegében az Egyesült Államok gyarmata, ezt viszont sokan nem veszik észre.

Talán ez az ország még igen, és nem hagyja, hogy Európával együtt elsüllyedjen”

– utalt hazánkra.

Ezt is ajánljuk a témában

Az orosz hadsereg színháza

Ahogy arról szintén hírt adtunk korábban, Kusturica neve tavaly februárban is felröppent, nem is akármilyen vonatkozásban. 

Kiderült ugyanis, 

hogy ő lett az orosz hadsereg színházának főigazgatója.

A rendező állítólag azonnal igent mondott Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter felkérésére. Putyin hadügyminisztere a felkérés kapcsán a „Kusturicával régóta fennálló baráti kapcsolataikra” hivatkozott. 

Kusturica ugyanis egyike Putyin híres támogatóinak, 

aki a 2012-es, harmadik elnöki beiktatás díszvendége is volt.

Nagy megtiszteltetés Szergej Sojgu felkérése, hogy legyek a színház főigazgatója. Az orosz hadsereg házi színpadának komoly történelme és hagyományai vannak. A terveink szerint többek között olyan híres filmek sztoriját vinnénk színpadra, mint a Szállnak a darvak” – nyilatkozta akkor.

 A szerb filmrendező azt is kifejtette, hogy „abban a világban, amelyikben az értékek nagyon gyorsan változnak, ő megpróbál ragaszkodni a klasszikus értékekhez”.

Kusturica látogatóban Putyinnál (Forrás: President of Russia Twitter-oldala)

Kusturica és a Krím esete

A híres balkáni rendező korábban, a Krím 2014-es annektálásakor nyíltan támogatta Oroszország politikáját azt nyilatkozva, hogy 

Oroszországnak meg kell védenie az Ukrajnában élő oroszokat.” 

Ezt követően Putyin 2016-ban Barátságrenddel tüntette ki a filmrendezőt.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Goran Bregović közösségi oldala

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Izé 73
2023. augusztus 22. 09:18
A kib...ott relativizálás. Goran Bregovic szerbként nagy valószínűséggel orosz szimpatizáns, ettől függetlenül őt is kizárni egy fesztiválról mérhetetlen ostobaság és elvakultság, nyilván a későbbi véresszájú ukrán szimpatizánsok kommenteknek akartak elémenni. Visszataszító ez az egyoldalú, megkérdőjelezhetetlen ukrán szimpatizáns véleménybuborék. Ugyanakkor megdöbbentő volt számomra, hogy a Joker film kapcsán előkerült egy Gary Glitter szám. A fazon közismert pedofil ésbazmeg... simán előveszik és senkinek nem szúrja a szemét... Tegyük egymás mellé a két dolgot...
Kétes
2023. augusztus 21. 21:31
Kusturica rosszul tudja! Európa nem gyarmata az USA-nak. Vazallusa.
google-2
2023. augusztus 21. 18:23
A háborúban hallgatnak a múzsák, csak a propagandisták, az uszítók és az aktivisták nyelvelhetnek szabadon. No meg a drag queenek. De ők már mindig is..
paater-gregor
2023. augusztus 21. 17:39
"Kusturica" Kéretik 'kuszturica'-nak ejteni. Ha Bregovićot Bregovicsnak írták, akkor őt meg Kuszturica-nak kell írni is. Valamiért Magyarországon afféle parasztetimológiától indíttatva s-sel ismerik. Ha úgy lenne, akkor eredetiben 'Kušturica' lenne az írásképe. De nem az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!