Régi telefon kapcsolótáblákból csinált hangszert egy brooklyni DJ

2016. május 24. 08:30

Kommunikációtörténet és elektronikus zene találkozása egy kísérleti művész műhelyében.

2016. május 24. 08:30

Lori Napoleon az Antenes néven előadó brooklyni zenész, DJ öreg telefonos kapcsolótáblákból csihol ki ambient ütemek és sötét kísérleti tónusok közti fura hangképeket. Váltás című installációját a Moog szintetizátorcég alapítójára, Bob Moogra (1934-2005) emlékező négynapos durhami Moogfesten mutatta be.

A művész csodálkozott, hogy a szerkezeti hasonlóságokat látva, senkinek nem jutott előtte eszébe szintetizátorrá alakítani a kapcsolótáblákat.

A manuálisan működtetett utóbbiak a hívó és a hívott fél közötti kommunikációt voltak hivatottak létrehozni a telefon hőskorában.

Egy michigani világítótoronyban látott ősöreg kapcsolótáblák adták az ihletet, bevillantak neki a szintetizátorok, és eldöntötte: régi kommunikációs eszközökön fog modern zenét készíteni. Amerikai múzeumok pincéiben kezdett 1920 és 1960 közötti darabokat gyűjtögetni, majd több szekvenszert és folyamatosan ugyanazt az effektust, ütemet stb. lejátszó (loopoló) készülékeket épített belőlük.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!