Okos termosztáttal spórolnak a brit háztartások

2016. február 11. 12:00

A hőmérséklet változó energiaárak melletti automatikus szabályozásával, okos termosztáttal a háztartások sokat takaríthatnak meg.

2016. február 11. 12:00

A Southampton Egyetem kutatói okos termosztát prototípust fejlesztettek, amellyel a fogyasztó inkább az óhajtott ár alapján, és nem kizárólag a hőmérséklet beállításával kontrollálja a fűtést.

Az okos termosztátból nem is egyet, hanem rögtön három különféle típust dolgoztak ki. Mindhárom a fogyasztó preferenciáin és valósidejű árvariációkon alapul.

Az egyikkel explicit pontosítjuk, hogy a fűtés hogyan reagáljon az ár változásaira. A másik kettő mesterséges intelligenciát használó tanulásalapú modell a hőmérséklet beállítását a háztartás preferenciái szerint automatizálja, miután megtanulja ezeket a preferenciákat.

Mindhárom modellt egy hónapon keresztül teszteltek 30 brit háztartásban. Az energiaár 30 percenként változott, a résztvevők látták a változásokat.

A kutatók megállapították, hogy a három termosztát-rendszerrel egyaránt hatékonyan kezelték otthonuk fűtését, és a hőmérséklet-beállításokat a valósidejű árak határozták meg.

„Többet tudtak az energiafogyasztásról, és örültek, hogy a fűtést szabályozó autonóm rendszer a valósidejű árak és az árakkal kapcsolatos igényeik szerint járt el” – nyilatkozta Alper Alan, az egyik kutató.

Az is kiderült azonban, hogy a fűtésnél nem az ár volt az egyetlen meghatározó tényező, hanem a kinti hőmérséklet, a lakás kihasználtsága és az ottani napi tevékenységek szintén kulcsfontosságúak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!