Baktériumokkal működtetett robotok

2016. február 24. 12:02

A Pennsylvania Egyetem mikroszkopikus méretű robotjai baktériumok jóvoltából képesek mozogni.

2016. február 24. 12:02

A Pennsylvania Egyetem két PhD-hallgatója, Elizabeth Beattle és Denise Wong baktériumok érzékelő, úszó és rajképző adottságait felhasználva serkent helyváltoztatásra mikroszkopikus méretű robotokat. Ők és a környezeti hatások vezérlik, hajtják és látják el energiával a robotocskákat.

Az apró gépek érzékelik a környező világot, a baktériumok pedig sokkal masszívabb, hatékonyabb motorok bárminél, amit létre lehet hozni ebben a mérettartományban.

Egyénileg nem lennének képesek szintetikus tárgyak mozgatására, de mivel az egysejtű baktériumok rajokat képeznek, pluszostorok fejlődnek ki belőlük, amelyekkel gyorsabban és hatékonyabban mozognak.

A nano-biorobotokkal folytatott kísérletek eredményei az orvostudományban és a mikroméretű tervezésben hasznosíthatók. Például a szervezeten belül szállíthatnak gyógyszert a rendeltetési helyre.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thomsen
2016. február 24. 16:27
Mindenképpen érdekesebb és hasznosabb (lehet) mint a gendertanszéken való agresszív picsogás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!