Humoros képeket azonosít az algoritmus

2016. január 12. 15:30

Sokak szerint a gépeknek nincs semmi humorérzékük. Egy amerikai algoritmus rájuk cáfol.

2016. január 12. 15:30

A Virginiai Műszaki Intézet és Állami Egyetem kutatói humoros jeleneteket felismerő és generáló algoritmust fejlesztenek. A kontextus ismerete nélkül is pontosan megmondja, mikor humoros a kép, és mikor nem.

A kutatók az Amazon Mechanikus Török dolgozóit kérték meg, hogy klipekből hozzanak létre humoros jelenetet, és röviden magyarázzák is el a humort. Utána humortalan jeleneteket is alkottak. Az egészet 6400 képes adatbázisba rendezték, a képek fele humoros, a másik fele nem.

A Mechanikus Török szolgáltatás más alkalmazottai a humor alapján osztályozták a jeleneteket, és az eredmény hatására a kutatók ötféleképpen módosítottak 3 ezer szórakoztató képet. Végül 15 ezres adatbázis lett belőle.

A gépitanulás-algoritmus két feladatot végrehajtva gyakorolt rajtuk: meg kellett mondania, hogy szórakoztató-e a kép, majd egy tárgy kicserélésével kellett változtatni a humoron.

„A modell tanul. Élő objektumok, mint az emberek és az állatok valószínűleg inkább humorforrások, mint az élettelen tárgyak. Pontosan ezért hajlamos másokkal helyettesíteni ezeket a tárgyakat” – összegeznek a kutatók.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!