Érintsd meg a fényt!

2015. december 05. 09:06

Japán kutatók kifejlesztették az érinthető hologramot, a Fairy Lights-ot meg is érinthetjük, nemcsak láthatjuk.

2015. december 05. 09:06

Az Utsunomiya Egyetem fejlesztése a fókuszált femtoszekundumos lézertechnológiát turbózta fel, a trükk, hogy a másodperc 10−15 -nyi töredékéig tartó lézerimpulzusokkal jelenítik meg a hologramot.  A másodperc egy biliárdod részéig tartó lézerimpulzusok előnye, hogy a szokásos nanoszekundumos megoldással ellentétben biztonságosabb, nem okoz sérülést a bőrön, stimulálja viszont a tapintásért felelős receptorokat. Eredménye, hogy a fénysugarak reagálnak a tapintásunkra is. A 3D tervezésben és az egészségügyben, ahol precíziós nagy pontosságot igénylő feladatok szerepelnek használhatják sikerrel az új technológiát, de az IT és játék- és szórakoztatóipar is fel tudja használni az új megoldást, mert így eleve már interaktívvá tehetjük magát a hologramot. Az LG már teszteli a technológiát, ők egy 3D hologram Rubik-kockát mutattak be nemrég, de 2021-re már 10 inches HoloTV-t is ígérnek ezzel a megoldással. Valószínűleg a leghamarabb a számítógép perifériák, mint a holografikus billentyűzet, vagy a csetes alkalmazásokban találkozhatunk a Fairy Lights megoldásával (a beszélgetőtárs megérinthető lesz). Kérdés az, a virtuális valóság vagy a holografikus fog előbb elterjedni és szabványosodni. Az előbbi a jelenlegi headset-ek nagysága miatt, az utóbbi pedig a hologram méretének kicsiny volta miatt (nagyobb lézereket kell alkalmazni) csak a jövő zenéje még. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!