Mindenki digitalizálható

2015. november 23. 10:26

Észtország a függetlensége elnyerése óta a legmodernebb technológiák bevezetésében látja a kitörés lehetőségét, mára egész Európából vonzza magához a gazdasági szereplőket. Mi magyarok még évtizedek múlva sem fogjuk utolérni az északi rokonainkat, de addig is van miről legalább álmodoznunk.

2015. november 23. 10:26
Admin

Az észt digitális köztársaság felemelkedése

Az Észt Köztársaság digitális mintaállammá nőtte ki magát nemcsak az európai térségben, de az egész világon követendő példaként. Az 1,3 millió lakosú balti állam ma a világ digitálisan legfejlettebb országa, mindent digitalizáltak, amihez egy állam működésében szükség lehet, kivéve még az állampolgárokat és a háziállatokat. Hogy működik ez a gyakorlatban? Egy gyermek, vagyis potenciális adófizető születését azonnal online regisztrálják egy digitális formanyomtatványon keresztül, a papír alapú ügyintézés már a múlt kísértete már vagy 10 éve. A digitális aláírást kötelező minden állampolgárnak használnia, nélküle nem létezhet a amúgy sem a dolgos hétköznapokban.

 
 

Egy kártya mindenek felett

 
Ezt segíti és támogatja az eID kártya, amire az észt online szolgáltatások épülnek. Kell hozzá egy kártyaolvasó is, de ez mindenki számára ingyenesen elérhető, a számítógépekben alapból megtalálható, melyeket az országban forgalmaznak (rendelkezik komoly biztonsági védelemmel is). A teljes egészségügyi ellátás elektronikusan működik, minden orvos és szakrendelés, a betegek nyilvántartása is az eHealth platformot használja, a receptek is digitálisak és így váltják ki a páciensek is őket a patikában. A szélessávú internet mindenki számára ingyenesen elérhető, a közösségi helyek, hivatalok, kávézók és parkok és forgalmas terek, de tömegközlekedés is rendelkezik Wi-Fi-vel. Mielőtt valaki egy orwelli álmot vizionálna, ez itt az észteknél kizárólag az állampolgárok érdekék szolgálja, nem a megfigyelésüket.
 
 
Digitális migránsok, akik nem terroristák
 

Az észtek rafináltan oldották meg a bevándorlás problematikáját, ami a magyar népet a végzetébe sodorta, az az észteket a digitális Kánaánba röpítette. Ahhoz, hogy valaki állampolgár legyen náluk, ebben a digitális paradicsomban nem kell feltétlenül fizikailag is bevándorolnia oda, virtuálisan is megteheti azt (ilyen nálunk nem történhet meg, hiszen tudjuk, minden terrorista alapvetően migráns). Így a nem Észtország területén élő kiber-állampolgároknak digitális azonosítót hoztak létre, ezt 2014 óta minden külföldi is megkaphatja szabadon (nyilván lekáderezik, hogy nem terrorista). Az észt nemzeti álom jelenleg az, hogy 2025-re 10 millió digitális lakosa legyen legalább az országnak. Persze nem keresztényi szeretettől vezérelve, hanem abból a célból, hogy Észtország tudományos és gazdasági versenyképessége növekedjen, illetve a külföldi befektetők pénzükkel fellendítsék magát a gazdaságát, valamint az itt megtermelt profitot befektessék digitális honukban is (ezt mellékesen kedvezményekkel ösztönzi is automatikusan a rendszer nyilvánvalóan).

Ezt támogatja a fent részletezett fejlett digitális infrastruktúra, a gyors és egyszerű ügyintézés, az így eltörölt bürokratikus és adminisztrációs falak megszüntetése (nem egy ügyfélkapuról beszélünk, ami csak félig-meddig digitális). A digitális állampolgárság nem titkoltan a cégeket és vállalatokat célozza meg. Az észt gazdaság ma elsősorban a kiskereskedelmi szektorra (KKV) és a belső fogyasztásra van tervezve, sok a kisvállalkozás és nem a nagyvállalati kultúra domináns még jelenleg. Következik ez abból is, hogy ipar híján a tudásalapú gazdaságot (itt az IT az alap) és a szolgáltatásokat támogatják, de a logisztikai és elektronikai ipar is gyorsan fejlődik.

 

A digitális állampolgárság előnyei

Mire jó a digitális állampolgárság? Nem kell fizikailag elzarándokolnunk megszerzéséhez Észtországba, de fél óra alatt alapíthatunk céget ott, online vallhatunk be adót, banki tranzakciókat folytathatunk az Észt Köztársság elektronikus állampolgárságával alatt (majdnem annyira jó mint amikor a mi politikusain offshore cégekkel bűvészkednek). A nagy hírre rögvest megannyi magyar cég kapott az alkalmon, hogy kihasználja az észt adórendszer remek kedvezményeit, sajnos, viszont amire sokan számítottak, amikor vérszemet kaptak a lehetőségtől (a magyar társasági adó elkerülésére vagy az áfacsalásra) a digitális rendszer nem alkalmas. Illetve korlátozottan, hiszen alapíthatunk észtországi céget, de ha a tevékenységünket magyar földön is végezzük az itteni TAO alanyai leszünk (hiába trükközünk, ha már az üzletvezetés és székhely Magyarországon van, de ott fejlesztünk akkor is). Mi akkor az értelme? Az, hogy nincs Észtországban TAO és csak 20 százalékos az ÁFA, ha ott nyújtunk végfelhasználóknak pl. IT szolgáltatásokat. Ezeknél a teljesítés helye egyben az igénybevevő székhelye, vagyis Észtországból is nyújthatjuk ezt hazánkba és más EU-országba (ÁFA nélkül számlázhatunk).

 

 

A digitális Kánaán

Viszont üröm az örömbe, hogy a távközlési, műsor- és elektronikus szolgáltatásokat most kezdték éppen korlátozni, de meg lehet azért találni a megfelelő kiskapukat egy komolyabb cég „fehér” működtetésére. A lényeg legyen fizikailag is észt kirendeltségünk legalább vagy egy dörzsölt és észtül perfektül beszélő könyvelőnk. A megszerzése egy kicsit bonyolult a valóságban. Fel kell ugyanis keresnünk egy ész konzulátust vagy nagykövetséget (a legközelebbi hozzánk Bécsben van), itt ujjlenyomatot vesznek tőlünk az azonosítás végett és 50€ a kiállítási költsége. Ezért kapunk egy intelligens kártyát (ezt postán kapjuk 2 héten elül), ezzel hitelesíthetjük az elektronikus dokumentumainkat és a digitális aláírásunkat is ez tartalmazza. Viszont nem jelent a kártya jogosultságot az országba való belepésre vagy ottani tartózkodásra, mivel virtuális állampolgárok vagyunk nem gazdasági bevándorlók és ez nagy különbség még az észteknél is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!