Föld alatt tárolt nap-, víz- és szélenergia helyettesítheti a tüzelőanyagokat

2015. november 24. 18:00

A Stanford és a Berkeley kutatói megoldást találtak a nap-, víz- és a szélenergia hatékony tárolására. A fosszilis tüzelőanyagokat helyettesítő rendszer megbízható és olcsó nemzeti elektromos hálózatot eredményezhet.

2015. november 24. 18:00

A tetőterekben a nyári melegben összegyűjtött napenergiát a talajban vagy sziklákban tárolnák, és a téli fűtési szezonban használnák fel. Az olcsó energiatöbbletből magas energiafogyasztásnál árcsökkentő hatású jeget készítenének.

Az energiatöbbletet a nap- és vízerőműveket működtető, energiatermelő rendszerek támogatására is felhasználnák. A közművek üzemeltetői a csúcsidőben történő fogyasztás csökkenésére ösztönző intézkedéseket hoznának.

A hidrogént szintén tárolásra használnák. A csúcsidőn kívüli energiatöbbletből hoznák létre, üzemanyagcellában tárolnák, és egyes járműveket működtetnének vele.

Ha az elképzelés valósággá válik, az Egyesült Államokban lényegében minden a napból, vízből és szélből kinyert elektromosságon alapul majd: autók, vonatok, buszok, hűtés, fűtés. Nem lesz szükség szénre, természetes gázokra, bioüzemanyagokra, atomerőművekre és az elektromosságot tároló óriási „elemfarmokra.” Drasztikusan csökkenne az évi 65 ezer amerikai haláláért felelős légszennyeződés, 2050-re gyakorlatilag az egész ország „bezöldülne.”

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
veletlen
2015. november 25. 17:50
Ha nem tudsz olvasni, inkább ne írj semmit ..... Azt írtam, az említett megoldások tömeges alkalmazásának negatív következményei lesznek, melyek az emberek életére is visszahatnak majd. A politikát felesleges volt idekeverni, bár az első mondatoddal szépen keretbe foglalja a semmitmondó hozzászólásod.
Én vagyok én, a kocsma tetején!
2015. november 25. 17:31
Ha valamihez nem értesz, inkább ne írj semmit ..... A mai tudásunk alapján simán el lehet a nyáron összegyűjtött hőenergiát télire tárolni. Csak nem érdeke az (Magyar)államnak ezeket a technológiákat reklámozni, felkarolni, támogatni. Az ok egyszerű: nincs belőle bevétel. Nem lehet az adóforintot ellopni. Szégyen. Bezzeg Paks abból aztán lesz Mutyi!
veletlen
2015. november 24. 20:38
A "napenergiát a talajban vagy sziklákban tárolnák, és a téli fűtési szezonban használnák fel". Ha elterjed, biztos jó hatással lesz az élővilágra és az időjárásra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!