Cyberrózsa elektronikus áramkörrel

2015. november 26. 12:00

Botanika és fogyasztói elektronika között viszonylag kevés az átfedés, nem szoktunk egyikről a másikra asszociálni? De vezetheti-e az áramot egy rózsa?

2015. november 26. 12:00

Svéd tudósok komoly lépést tettek növényeket és infokommunikációs technológiát egyesítő rendszerek fejlesztése felé. A Linkoping Egyetemen folyó kutatások során közönséges rózsából építettek működő áramkört: a virág erezetébe az elektromosságot vezető polimert tettek.

A kutatást vezető Magnus Berggren elmondta, hogy ez az első lépés, a növényekkel interakciót folytató eszközeik növekedésüket fogják figyelni, és talán módosítanak is rajtuk.

Mindenek előtt meg kellett találniuk az erre alkalmas anyagot (a kimondhatatlan nevű poly 3,4 etiléndioxi-tiofént, PEDOT). A gyökereket és a leveleket a polimer oldatába helyezték, majd napokkal később kivették belőle. Meglocsolták vele a rózsát, és azt tapasztalták, hogy a virág erezete magába szívta a zselésedő polimert. Elkészült az első botanikus áramkör.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!