Koraszülött lehet a mi Földünk

2015. október 21. 20:10

Földünk túl korán jött a világra a fejlődő világegyetemben, akkor, amikor a hozzá hasonló bolygók 92 százaléka még meg sem született, legalábbis erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók a NASA Hubble és Kepler űrteleszkópjának adatait elemezve.

2015. október 21. 20:10

A baltimore-i Space Telescope Science Institute (STScI/Űrcsillagászati Kutatóintézet) tudósai elméletüket a Monthly Notices of the Royal Astronomy Society legújabb számában ismertetik. „Kutatásaink során a világegyetem egészével összefüggésben szerettük volna meghatározni a Föld helyét. Mint kiderült, bolygónk koraszülöttnek számít” – fogalmazott Peter Behroozi, az STScI kutatója, a tanulmány társszerzője, rámutatva, hogy 4,6 milliárd éve, amikor létrejött a Naprendszer, a potenciálisan lakható bolygóknak mindössze 8 százaléka létezett. Ismertetése szerint a Hubble segítségével megismerhették a galaxisok fejlődéstörténetét. Így megtudhatták, hogy a legnagyobb csillagképződési ráta 10 milliárd évvel ezelőtt volt, ám ebben az időben igen korlátozottak voltak az alapanyagként szolgáló hidrogén és hélium készletei.

Napjainkra lényegesen lelassult a csillagtermelés üteme, viszont az univerzumban annyi maradványgáz található, amely hosszú időn át bőséges alapanyagforrást biztosít az új napok születéséhez, olvasható a PhysOrg hírportálon. A bolygóvadász Kepler űrteleszkóp adataiból arra lehet következtetni, hogy galaxisunkban, a Tejútrendszerben rengeteg olyan planéta van, amely csillaga lakhatási zónájában kering, azaz felszínén optimális hőmérsékleti viszonyok uralkodnak, lehetővé téve a folyékony víz jelenlétét.

Az STScI kutatói szerint számuk jelenleg elérheti akár az egymilliárdot a Tejútrendszerben, és jó részük kőzetbolygó. A megfigyelhető világegyetemben viszont százmilliárdra tehető a galaxisok száma. Mint az amerikai asztrofizikusok rámutatnak, a jövőben Föld-méretű bolygók megszámlálhatatlan sokasága jöhet létre napjuk lakhatási zónájában, hiszen az utolsó csillag 100 billió (ezermilliárd) év múlva huny majd ki.

A koraszülött földi civilizáció nagy előnye, hogy tudósai a Hubble űrteleszkóphoz hasonló csillagászati műholdak segítségével bepillantást nyerhetnek a világegyetem távoli múltjába, megismerhetik evolúcióját az ősrobbanástól napjainkig, feltérképezhetik, hogy miként fejlődtek a galaxisok.

A fényimpulzusokban és a kozmikus sugárzásban kódolt információ azonban a világegyetem tágulása miatt körülbelül 1 billió év múlva jórészt megsemmisül. Így a távoli jövőben létrejövő civilizációk fiai-lányai vajmi keveset tudhatnak meg univerzumunk születéséről és fejlődéstörténetéről, vélik az amerikai kutatók.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. január 17. 10:59
Az emberiség csak irtani, rombolni tud. A tudomány manapság olyan, mint a művészet és a politika. Presztízs- alapon működik. Ma meg sem hallgatják azokat, akik esetleg hosszú idő alatt jöttek rá valamire, mert biztosra mentek. Publikációs kényszer és verseny van. A kedvenceket kitüntetik, díjazzák, a többi meg kenje a hajára a tudományát! Amúgy meg: Az ember elérzékenyül, ha látja ezt a gyönyörűséget a "kék bolygót". De a Mammon dolgozik, űzi hajtja a világ bolondjait.
Akitlosz
2015. október 25. 14:33
"100 billió (ezermilliárd) év" 1. Na eleve olyan, hogy "ezermilliárd" nem létezik. 2. De ha mégis, akkor 100 billió az ugyan nem "ezermilliárd" hanem "százezermilliárd".
Akitlosz
2015. október 25. 14:33
Ez tudománytalan butaság. Nem kutatók ezek, hanem buták. Eleve ott kezdődik, hogy az emberiség a jelenlegi technikai fejlettségi színvonalán még képtelen felfedezni a bolygókat. Felfedeztek eddig pár ezret a sok billióból vagy sok trillióból. S ebből a pár ezerből vonnak le mindenféle megalapozatlan, erősen túlzó következtetést. Ráadásul csak bizonyos fajta, erősen egyforma bolygókat képesek csak felfedezni. Csak olyanokat amelyek: 1. viszonylag óriásiak ÉS 2. viszonylag közel keringenek a csillagukhoz ÉS 3. Egy síkban vannak a csillagukkal ÉS a Földdel. Ezek nagyon speciális feltételek, amelyek így együtt csak a bolygók töredékére jellemzőek. A bolygók többsége a jelenlegi módszerekkel sohasem lesz felfedezve egyszerűen azért mert sohasem vonulnak el a csillaguk előtt a Földről nézve, vagy csak sok ezer évente egyszer. Úgyhogy komolytalan az eddig felfedezett pár igen specifikus exobolygóból ilyen messzemenő következtetéseket levonni. Mégis ilyen "tudományos" cikkekkel van tele a sajtó rendszeresen. Mint korábban, hogy a Voyager szondák elhagyták a Naprendszert, ami szintén butaság. A lényeg az, hogy nincsenek olyan mennyiségű információ, tudás birtokában, amiből megalapozottan ilyen következtetéseket lehetne levonni.
csender
2015. október 25. 14:32
MATEMATIKA, ÓH! ==az utolsó csillag 100 billió (ezermilliárd) év múlva huny majd ki.== !?diszkalkulia?! Most akkor mennyi is? Mert magyarosan: 100 billió = tíz a tizennegyediken 1000 milliárd = 1 billió = tíz a tizenkettediken Amerikai-angolosan: 100 billion = tíz a tizenegyediken 1000 million = 1 billion = tíz a kilencediken (nekik nincs milliárdjuk!) ÚJSÁGÍRÓK = FIRKÁSZOK
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!