Adómentes az EU-n belüli bitcoin váltás

2015. október 22. 19:15

Fizetőeszköz vagy árucikk a bitcoin vagy bármelyik más virtuális valuta? Az EU szerint fizetőeszköz, így átváltása is értelemszerűen adómentes.

2015. október 22. 19:15

Az Európai Unió legmagasabb szintű bírói testületének döntése alapján az EU egész területén adómentes lesz a bitcoin és más virtuális pénzek váltása. A bíróság indoklása szerint semmilyen érv nincs arra, hogy a bitcoint megkülönböztessük a „pénzt, pénzjegyet és pénzérmét legális fizetőeszközként használó” többi tranzakciótól.

A döntéssel David Hedqvist svéd állampolgár beadványára reagáltak. Hedquist olyan szolgáltatást akart nyújtani, amelyben bitcoint cserélnek más, hagyományos pénzre. Érvelése szerint a szolgáltatásnak adómentesen kell működnie.

A döntés azért fontos, mert – legalábbis az EU-n belül – jogi precedenst teremt. Gyakran felmerülő dilemmára próbál választ adni: fizetőeszköz vagy árucikk a bitcoin? A verdikt alapján semmi különbség nincs a bitcoin és a dollár adásvétele között.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!