27 másodperc figyelmetlenség vezetés közben

2015. október 27. 16:04

Az okostelefonnak autózás közben adott hangutasítást követően akár 27 másodpercig nem tudunk teljesen a vezetésre koncentrálni. 27 másodperc három focipálya távolságnak felel meg.

2015. október 27. 16:04

Azt hisszük, semmi gond nincs, ha az autó információs-szórakoztató (infotainment) rendszeréhez vagy okostelefonunkhoz beszélünk vezetés közben, piros lámpánál. A Utah Egyetem kutatói által az AAA Közlekedésbiztonsági Alapítvány számára készített két friss tanulmány viszont kimutatta, hogy minden egyes hangutasítást követően maximum 27 másodperc kell a teljes figyelem visszanyeréséig.

Az egyik tanulmány arról számolt be, hogy a kezünket ugyan nem használjuk hozzájuk, de az okostelefonos személyes asszisztensnek (Microsoft Cortana, Apple Siri, Google Now) telefonszámok-hívására, zene cseréjére, szövegküldésre adott hangutasítások közben erősen elterelődik a figyelmünk, kevésbé koncentrálunk a vezetésre.

A számok még meglepőbbek: ha csak 40 km/h sebességgel megyünk, akkor is (maximum) 27 másodperc kell ahhoz, hogy az erősen figyelemelterelő hangutasítás-alapú rendszerek (telefon, autó egyes rendszerei) használata után teljesen az útra koncentráljunk. Figyelmünket kevésbé elterelő „hangeszközöknél” 15 másodperc a maximum.

„Az autóba szerelt rendszerek közül azért van többen hangfelismerés, hogy a szórakozást, kommunikációt biztosítsa: Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Facetime stb. Inkább szórakoztatni akarjuk a vezetőt, ahelyett, hogy nagyobb figyelemre ösztönöznénk” – állapították meg a második tanulmány szerzői.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!