Szepsy és a Royal Tokaji a legjobbak között

2013. október 22. 13:28

Az amerikai Wine&Spirit magazin idén is összeállította a legjobb száz pincészetből álló listáját, amire két tokaji birtok is felkerült. A neves rangsorba a Royal Tokajinak és a Szepsy pincészetnek sikerült bekerülnie.

2013. október 22. 13:28

Az amerikai Wine&Spirit magazin kiadta a 2013-as év pincészeteit tartalmazó listáját. A top százba azok a pincészetek kerülnek be, akik a kóstolt borok alapján a legmagasabb átlagpontokkal rendelkeznek.  Az átlagpont kiszámításánál a három legmagasabb pontszámot veszik figyelembe. Az amerikai magazin listáján nagy többségben találunk amerikai, főként kaliforniai pincészeteket. A nemzetközi mezőnyben többségében francia, spanyol, és olasz pincészeteket látni, azonban két tokaji borászatnak, a Royal Tokajinak és a Szepsy pincészetnek is sikerült bekerülnie a Top 100-ba.

A Royal Tokajinak három édes borral, a 2003-as eszenciával (95 pont), a 2007-es 6 puttonyos Betsek aszúval (94 pont), és a szintén 2007-es 5 puttonyos aszúval sikerült bekerülni, ami 93 pontot kapott. Ez az 5 puttonyos aszú Magyarországon ötezer forintért kapható, ami nagyon jó ajánlat a pontszám alapján. Szepsy István két száraz borral és egy szamorodnival jutott be a listára. A legmagasabb pontszámot a 2008-as Szent Tamás furmint érte el (96 pont), ezt követte a 2008-as szamorodni (95 pont), és végül a 2009-es birtokfurmint (92 pont) került be a mádi borásztól. Az, hogy egy száraz bor kapta a legmagasabb pontszámot valószínűleg azért lehet, mert a Szepsy pincészet amerikai importőre, a honlapján található információk alapján nem forgalmaz aszút.

Érdekesség, hogy a legtöbb pincészet a Napa völgyből tizenegy, a Sonoma völgyből nyolc, és Champagne-ból hat került a listába, amelyben olyan nagy nevek találhatóak, mint az olasz Antinori, a kaliforniai Robert Mondavi, a champagne-i Dom Perignon, vagy a chilei Errázuriz. A listába azonban egyetlen bordeaux-i pincészet sem került be.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!