Bock József a villányi borstílust ért kritikákról

2013. április 05. 14:02

A világfajták dűlőszelektált borai kell, hogy meghatározzák Villány jövőjét Bock József szerint. A villányi borok stílusát ért kritikákra válaszolva a borász úgy véli, a világ nagy borai nem 11-es alkoholnál kezdődnek, és ha egy gyümölcs rendesen beérik, akkor annak borában mindenből sok van, nem lehet pont az alkoholból kevés.

2013. április 05. 14:02

„A világ nagy borai nem a 11-es, 12-es alkoholoknál kezdődnek. Minél nagyobb alkoholja van a bornak, annál jobban megérett a gyümölcs. A nagyon megérett gyümölcsnél mindenből sok van, ezért nem lehet az alkoholból kevés. Nagy teste, nagy glicerin- és szárazanyagtartalma van ezeknek a borok, és ezek a borok általában nagyon kerekek” – válaszolt Bock József villányi borász a Borászportál kérdésére, miszerint mi a véleménye a borvidéket ért kritikákról, melyek a borok alkohol- és tannintartalmát sokallják.

A megoldás Bock József szerint az, hogy az úgynevezett nagy borokból kevesebbet készítenek a villányi borászok a jövőben. „Az utóbbi húsz évben megtanultuk a terméskorlátozást. Nem lehet kistestű bort készíteni harminc-negyven mázsás terméssel. Vissza kell térni a nyolcvan-kilencven mázsára” – fogalmazott a borász, aki szerint ettől függetlenül a borvidék presztízsét a nagy borok adják. „Villányban olyan nagy borokat lehet csinálni, amiket esetleg 30-50-100 kilométerrel északabbra nem lehet” – adta fel a labdát az interjúban Szekszárdnak, Tolnának és Dél-Balatonnak Bock József.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
babangida
2013. április 12. 18:49
Bock borai ihatatlanok sajnos. és ő egy híres borász MO-n. szomorú.
Zsandár
2013. április 12. 18:48
Hazánkban egy-két becsületes szőlész és borász kivételével, valamennyi lefeküdt a borhamisító bűnszervezetnek. Bock is. Sok lőrét forgalmaz nem Bock néven. De nem is ez a legnagyobb baj vele és a hasonszőrűekkel. Kedves fel-le-barátom! Hát nem látod a mérhetetlen szarrágó kapzsiságot és a hatalmas átverést: Az alja-borász 100 forintért /kg veszi azt a szőlőt, amelyből a csinált bort 3000 forintért /7 deci adja itthon is. Mc Donalds utánzatok, vagyis mocskos senkiháziak ezek a teremtmények, az ember elnevezést sem érdemlik meg. Gondolkodj is, ne csak vedelj!
Zsandár
2013. április 12. 18:47
Bock - fuxli: 100-ért veszel 1 kiló szőlőt, csinálsz belőle 7 deci bort, amit eladsz 3000-ért. Szörnyeteggé vált teremtménye vagy Istennek Bock. Méltó büntetést kapsz tőle. És akkor még a lőréidről nem is szóltunk.
C.Dömötör
2013. április 08. 18:42
Ilyenkor nem tudom, nevessek-e vagy sirjak ? Mi az,hogy szar bor ? Az ember nem iszik "szar" bort, ha hibás akkor kicseréltetem ott ahol vettem, ha étteremben vagyok akkor visszaküldöm. Ha ön nagyon sok "szar" bort ivott, akkor ön egy sajnálatra méltó ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!