Az esőhiány és a hőség előrehozta a szüretet

2013. március 21. 07:41

Három héttel korábban szüretelte a Fuxlinak való kékfrankost és kadarkát Németh János tavaly, mint 2011-ben. A szekszárdi sillert ebben az évjáratban ez a két fajta mutatja be a legjobban, véli a borász, aki a 2012-es Fuxlik premierjén adott videóinterjút a Mandiner.bornak.

2013. március 21. 07:41
Bukovics Martin

Azért, hogy a vásárló biztos lehessen benne, hogy a Fuxlit érdemes megvenni, vakteszten döntik el a borászok, saját maguk, hogy melyik az a tétel, ami érdemes a név viselésére. Idén 14 borászat nevezett, de csak kilenc Fuxlit kóstolhatunk. Akik bekerültek, egységes megjelenéssel: róka színű csavarzárral, egyforma üveggel és a grafikán/logón kívül egyforma címkével hozzák forgalomba a 2012-es Fuxlikat.

„Ez a második évjáratom a Fuxliból. Maradtam a tavalyi receptnél: 80 százalék lett a kadarka, 20 százalék a kékfrankos. A kadarka adja a fűszert, a kékfrankosnak pedig a színe és illata az, ami viszi tovább ezt a bort” – avat be minket 2012-es Fuxlijának rejtelmeibe Németh János, aki szerint lehet, hogy a következő évjárat bora más összetételt kíván az évjárathatás miatt, ám 2012-ben a kékfrankos és a kadarka jól képviseli mindazt, amit a borász a szekszárdi siller műfajáról gondol.

Németh János majdnem három héttel korábban szedte a Fuxlinak valót, mint 2011-ben: „2012-ben korán volt a szüret: szeptember közepén szedtük a hidaspetrei kékfrankost, és szeptember végén az alsónánai kadarkát. Az eső hiánya, a forró, meleg napok száma előrehozta a szüretet, ezért nagyon vigyázni kellett arra, hogy ne legyen sötétebb a Fuxli az általunk elképzelt színnél. Ha ugyanis csapadékhiány jelentkezik, a színanyag mennyisége a bogyóban elmozdul felfelé, ezért gyorsabban is préseltük a sillerbort.”

A Németh-fuxli fele 4 hónapig tartályban érlelődött, a másik fele ugyanennyi ideig fahordóban, palackozás előtt házasították össze a két tételt. A tavalyi mennyiséget ezer palackkal megemelve idén 2800 palackot töltött le belőle a borász: „Évről évre emelni kell a minőséget, a mennyiséget pedig ehhez igazítjuk.”

Halászlé, harcsapaprikás, paprikás krumpli mellé nagyon jól illik a szekszárdi Fuxli Németh János szerint: „Persze a Fuxli önmagában is megállja a helyét. A Fuxlit nyáron akár tisztán, akár fröccsnek is fel lehet szolgálni. Ez egy kedves ital, a 12,5 százalék körüli alkoholtartalma könnyedebbé teszi egy vörösbornál.”

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pierre bayle
2013. március 21. 11:49
KI A FASZT ÉRDEKLI???????
Tiberius Claudius Caesar Augustus German
2013. március 21. 10:51
pl kólát is tesz bele? :D
Tiberius Claudius Caesar Augustus German
2013. március 21. 10:49
amúgy meg nincs olyan etikai alapelv az újságírásban, hogy a fizetett PR-cikkeknél jelezni kell, hogy ez egy fizetett PR-cikk? csak mert itt sehol nem látom a jelzést ...
Senior
2013. március 21. 10:47
"akár fröccsnek is fel lehet szolgálni" Aki egy normális vörösborba szódát tesz, az más aljasságra is képes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!