Tokaji és villányi borok már most is vannak Hongkongban

2012. október 26. 15:56

Tárt karokkal várják a magyar borokat Hongkongban és Kínában. A Heti Válasz Online ezért utánajárt, mit szólnak a magyar borászok a lehetőséghez. Szeremley Huba nemigen álmodik hongkongi exportról, Szepsy István és Bock József már évek óta szállít bort a Távol-Keletre.

2012. október 26. 15:56

Hongkong 2008-ban minden borvámot eltörölt, és 2011-re teljes borimportja több mint 500 százalékkal 903 millió euróra nőtt. Ivan K. B. Lee, Hongkong berlini Gazdasági és Kereskedelmi Irodájának igazgatója nemrég Budapesten arra bátorította a magyar borászokat, hogy éljenek a lehetőséggel, és exportáljanak bort a Távol-Keletre.

A Heti Válasz Online kíváncsi volt, mit szólnak a magyar borászok a hongkongi export ötletéhez. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint a magyar borászok többségének nincs ismerete a hongkongi és a kínai piacról, és a kiszállításnak is jelentősek a költségei. Szeremley Huba badacsonyi borász szerint amíg a hazai igényeket sem tudják kielégíteni a magyar borászok, addig ne is álmodjunk hongkongi exportról, ráadásul olyan borászatokkal kellene versenyezni, akikkel egyáltalán nem tudnánk.

A mádi Szepsy István már régóta szállít bort a Távol-Keletre. Éttermeknek, kis mennyiségben, évente 1200 palackot (az Egyesült Államokba ugyanennyit szállít Szepsy), leginkább szamorodnit és aszút, illetve dűlőszelektált száraz tételeket. Szepsy szerint a távol-keletiek Európához képest sokkal nyitottabbak, értenek a borhoz, és még ha kis mennyiségben is, de a legjobb minőséget veszik. A borász tapasztalatai szerint a szamorodnit kedvelik a legjobban, hiszen ez illik legjobban az ételeikhez.

Bock József évente két szállítmányt, vagyis nagyjából 8000 palackot exportál Hongkongba. A villányi borász szerint a kínaiak csak most ismerkednek a magyar borokkal, ezért van potenciál az ottani piacban.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!