Olasz import pótolhatja a károsodott magyar szőlőt

2012. augusztus 21. 16:11

Mintegy 300 hektár szőlőt érintett az idei fagykár, elsősorban a Dunai borrégió területei károsodtak. A magyar piacon legnépszerűbbnek számító asztali borok esetében olasz importra lehet szükség.

2012. augusztus 21. 16:11

Nettó borimportőrré válhat az ország, elsősorban azért, mert a Kunsági, a Csongrádi, valamint a Hajós-bajai borvidéken durva pusztítást végzett a téli fagykár – nyilatkozta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az Origónak. A cikk szerint hektáronként legfeljebb 3 tonna lehet a termés, ami fele-harmada egy jó évben megszokott eredménynek. A kiesés súlyos, tartalékok nincsenek.

„Még ha a többi bortermő vidéken csúcstermés lenne is, akkor is szükség lesz az importra” – fogalmazott a főtitkár. Hozzátette: arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szüretig további kockázatok vannak. „Egyrészt a hegyvidéki termőhelyeken is keletkezett tavaszi fagykár, de emellett az aszály is rizikót jelent. Megvan a szükséges fürtszám, de nagyon nem mindegy, hogy azoknak mekkora a tömegük és a musttartalmuk. Vagyis alacsony lesz a léhányad, ami szintén rontja a végeredményt” – magyarázta kijelentését Horváth Csaba. Az elhangzottakat Csengődi István, a körülbelül 100 környékbeli szőlőtermelővel kapcsolatban álló István Borház vezetője és tulajdonosa is megerősítette.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az Origo kérdésére közölte: az idei téli és tavaszi fagykár a hatósághoz tett bejelentések alapján mintegy 300 hektár szőlőültetvényt érint, elsősorban a Dunai borrégió területén. Az idén életbe lépett új agrárkockázat-kezelési törvény értelmében a kormány segítséget nyújt a bajba jutott termelőknek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!